Hebben jullie voldaan aan de onderzoeksplicht?

Van appartement naar eensgezinshuis - stap 5

Xander: ‘Ja, met behulp van onze makelaar. Hij onderzocht bij de gemeente zaken als bestemmingsplan, voorkeursrecht en bodemverontreiniging. Dat was allemaal in orde. In de koopakte stond dat er een erfdienstbaarheid is, namelijk het recht van overpad. Sinds het opstellen van de akte, in 1950, werd dat telkens door de nieuwe eigenaar overgenomen. Verder lieten we – natuurlijk – een bouwkundige keuring uitvoeren.

Dat is bij de meeste banken een voorwaarde voor het verkrijgen van een hypotheek. Want ja, je hebt te maken met belangrijke zaken als dak, elektriciteit, fundering, draagmuren. Door zo’n keuring behoed je je als koper voor verborgen gebreken en torenhoge herstelkosten. Gelukkig waren er geen verrassingen.

Wat we tijdens de bouwtechnische keuring tegenkwamen was ons al opgevallen bij de eerdere bezichtiging met onze makelaar: achterstallig schilderwerk, openslaande deuren die rot waren, dakpannen rond de schoorsteen die vervangen moesten worden, een schuur die op instorten stond. Daar hadden we bij de berekening van de kosten voor de verbouwing en bij het uitbrengen van ons bod al rekening mee gehouden.’

Verder lezen? Ga door naar stap 7

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid