Waar liepen jullie tegenaan bij het afsluiten van de hypotheek?

Van appartement naar eensgezinshuis - stap 7

Xander: ‘Het is voor zzp-ers niet makkelijk om een hypotheek te krijgen. Ook niet als je partner in vaste dienst is. Bij bepaalde banken krijg je als zzp-er een procentpunt ‘strafrente’. De omzet moet in drie opeenvolgende jaren stijgend zijn. Suus was het middelste jaar zwanger van Lara. Door haar verlof was de omzet lager. Dan vallen er allemaal banken af. Waar we verder tegenaan liepen was de geldigheid van de offerte: standaard drie maanden. Wij tekenden het voorlopig koopcontract in april, maar de verkopers konden pas in augustus overdragen.

De hypotheekadviseur van Vereniging Eigen Huis had dus flink wat uit te zoeken. We kwamen uiteindelijk bij de bank uit waar ik acht jaar daarvoor de lening voor het appartement in Overvecht had gekregen. Daar had ik een verhuisbonus opgebouwd, waarmee we nu met korting een hypotheek konden afsluiten. We dienden alle benodigde documenten in, zoals mijn werkgeversverklaring en loonstrookjes en van Suus de inschrijving bij de Kamer van Koophandel en de bedrijfsresultaten. Onze makelaar zorgde voor een gevalideerd taxatierapport van onze toekomstige woning.

Dat kwam uit op het bedrag dat we hadden geboden. We kozen voor een lening met de waarde van het huis en de tien procent kosten koper. De kosten voor een deel van de verbouwing besloten we niet mee te nemen in de hypotheek. Omdat onze hypotheekadviseur ons gelukkig wees op een opmerkelijke constructie. We hadden een aardig bedrag op onze spaarrekening staan. Dat zouden we in een depot moeten storten. Van ons spaargeld zouden we de hypotheek moeten aflossen. En vervolgens ook nog eens met bonnetjes verantwoording moeten afleggen over de kosten voor de verbouwing. We waren blij dat we als klant waren geaccepteerd, maar we wilden niet in de klauwen van de bank terecht komen…’ 

Verder lezen? Ga door naar stap 8

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid