Waarde bepalen

Hoe weet u of de vraagprijs reëel is? Een klein 'buurtonderzoek' op funda helpt u op weg. Bekijk de vraagprijs van vergelijkbare woningen en hoe lang ze al te koop staan. Maar er zijn meer manieren om de waarde redelijk vast te kunnen stellen.

Bij het bepalen van de waarde van een huis staat locatie met stip op nummer een. Maar er spelen meer zaken mee. Denk aan achterstallig of (groot) onderhoud dat op korte termijn moet gebeuren, de woonomgeving en het beleid van de gemeente. Wat staat er in het bestemmingsplan? Zijn er nog speciale regels of voorwaarden van toepassing op het huis?

Kadaster

Het Kadaster registreert verkoopgegevens van alle Nederlandse woningen. U kunt de aankoopprijs van een woning voor een klein bedrag opvragen via de website van het Kadaster of de Koopsomtelefoon. 

Vraag gegevens op bij het Kadaster

Taxatie 

Soms is het lastig om informatie over een bepaalde woning te vinden bij het Kadaster of op funda. Wilt u snel inzicht in de actuele waarde van een woning, dan kan dat met behulp van een waardebepaling. Dit is zonder tussenkomst van een taxateur. Om een hypotheek aan te kunnen vragen, heeft u een taxatierapport van de woning nodig. U kunt met ledenkorting via NTS een taxatie laten uitvoeren door een makelaar of taxateur.  

Taxatie aanvragen

Wilt u geen volledige taxatie laten uitvoeren, overweeg dan een geveltaxatie. Dat is een globale taxatie op basis van de buitenkant van de woning. De taxateur stelt dan een verklaring op met daarin een indicatie van de marktwaarde. De kosten van een geveltaxatie zijn aanzienlijk lager dan de kosten van een volledige taxatie. 

Waardebepaling van Calcasa

Met Calcasa stelt u de koop- of verkoopprijs van een huis vast. U ontvangt direct een betrouwbare indicatie van de actuele waarde zonder taxateur.

Eigen Huis Hypotheekservice

Wilt u een persoonlijk, vertrouwd en objectief onafhankelijk hypotheekadvies? Maak dan een afspraak met onze hypotheekservice.

Onze experts vertellen

Onze experts vertellen over de meest voorkomende juridische, bouwkundige, financiƫle en fiscale vragen over een huis kopen

Kijk mee met andere kopers

Veel huizenkopers gingen je voor. Volg hen stap voor stap bij de aankoop van hun droomhuis.