3 veranderingen die de huizenmarkt beïnvloeden

Kopen is een kwestie van kunnen en willen. Kunnen: kun je een hypotheek krijgen en voldoende eigen geld inbrengen om alle bijkomende kosten te betalen? En ben je voldoende zeker van je inkomen in de komende jaren? Willen: heeft een eigen huis jouw voorkeur en ben je van plan je voor een langere periode ergens te settelen? Bijvoorbeeld met het oog op gezinsuitbreiding in de toekomst of een andere baan.

Besef wel dat huren of kopen niet altijd een keuze is: zo zijn in sommige regio’s geen of weinig huurwoningen beschikbaar, of ze zijn erg duur. Aan de andere kant kunnen veranderingen in de (fiscale) regelgeving en de gevolgen daarvan kopen lastiger maken.

Blijven huren? Of toch kopen? Het hangt dus af van je persoonlijke situatie. Bovendien veranderen de regels op de woningmarkt snel. Gelden deze regelwijzigingen ook voor jou? Woningmarktdeskundige Maarten Eeke van der Veen legt het uit.

1. De maximale hypotheeklening

Sinds 1 januari 2016 bedraagt de maximale hypotheeklening 102 % van de woningwaarde. Met een jaarlijkse verlaging van 1 % gaat deze daling verder naar 100 % in 2018. Dat betekent dat je als koper steeds minder mag lenen en steeds meer eigen geld moet inbrengen.

Boven op de waarde van jouw woning komt namelijk nog zo’n 6 % aan bijkomende kosten. Bijvoorbeeld voor de notaris, het afsluiten van de hypotheek en de overdrachtsbelasting (die op zich al 2 % is). Houd daarnaast ook rekening met alle kosten van het opknappen van de woning en eventueel verbouwen, de inrichting en de verhuizing zelf. Vandaar dat mensen vaak een hypotheeklening afsluiten die hoger is dan de woningwaarde. Zonder eigen geld is kopen in feite al geen optie meer. Er zijn een paar uitzonderingen.

2. De maximale lening met Nationale Hypotheek Garantie

Wil je er zeker van zijn dat je bij echtscheiding, werkloosheid, arbeidsongeschiktheid en overlijden niet met een restschuld komt te zitten, dan vraag je Nationale Hypotheek Garantie (NHG) aan. Daarmee is ook je rente lager. Dat scheelt tot 0,9 %. Het bedrag dat je van de NHG maximaal voor de aankoop van je nieuwe woning mag besteden is € 245.000. Dat is inclusief de 6 % aan bijkomende kosten. Kortom, om in aanmerking te komen voor een NHG-hypotheek mag de aankoopprijs van jouw woning niet hoger liggen dan € 231.132.

3. Belastingvrij schenken

Sommige ouders springen financieel bij met een tegemoetkoming in de kosten. Ze mogen hun kinderen in 2016 tot € 53.016 belastingvrij schenken. Het deel van de vrijstelling tot € 25.322 is vrij besteedbaar. Het deel van € 25.322 tot en met € 53.016 moet je besteden aan bijvoorbeeld de aankoop van het huis, een verbouwing daarvan of aflossen van de ‘eigenwoningschuld’ (lees hier de precieze details). De schenkingsvrijstelling gaat overigens weer omhoog naar € 100.000, maar dat is pas in 2017.

Advies inwinnen

Besef dat dit slechts enkele wijzigingen zijn in het grotere geheel van regels. Weten wat er precies allemaal verandert en wat jouw mogelijkheden zijn? Maak een afspraak voor een oriënterend gesprek met een hypotheekadviseur van Vereniging Eigen Huis.

Over de auteur

Maarten Eeke van der Veen is woningmarkt-expert bij Vereniging Eigen Huis.

Meer lezen

Hypotheektips voor starters

Het valt niet mee om als starter een hypotheek te krijgen. Ontdek wat de mogelijkheden zijn. Lees onze tips

E-book 'Budgetteren'

Bij een koophuis hoort een financieel plaatje. Hoe je dit helder krijgt, lees je in ons e-book. Download ons e-book

Onze diensten

Van hypotheekadvies tot een bouwkundige keuring: ontdek hoe we jou kunnen helpen bij het kopen van woning. Bekijk onze diensten