Hoe vind je een goede makelaar?

We vertrouwen de makelaar maar matig. Toch leunen we op hem bij de grootste uitgave die we ooit doen: een huis kopen. Hoe vind je een goede?

Om de juiste aankoopmakelaar te vinden, is het belangrijk de vraag te stellen: wat is voor mij de toegevoegde waarde van een aankoopmakelaar? Dus: wat kan de makelaar voor mij doen wat ik zelf niet kan of wil doen? 

Stel kritische vragen

Helaas bestaat er geen checklist die uitkomt op de makelaar die bij je past. Wel helpt het om vooraf duidelijke afspraken te maken en kritische vragen te stellen, zoals: 

  • heeft de makelaar zich voldoende verdiept in jouw wensen?
  • hoe bepaalt de makelaar de woningwaarde van jouw droomhuis?
  • hoeveel ervaring heeft de makelaar met onderhandelen?
  • waarmee wil je dat de makelaar je helpt? Bijvoorbeeld bij het vinden van een huis, bij de onderzoeksplicht, bij het bepalen van de waarde van een huis of het onderhandelen?

En natuurlijk is die persoonlijke klik ook belangrijk.

Onderhandel over de kosten

Bespreek samen wat de aankoopmakelaar voor je gaat doen en weet dat je mag onderhandelen over de kosten. De vergoeding (courtage) van makelaars is namelijk niet wettelijk vastgelegd. De meeste makelaars rekenen een (onderhandelbaar) percentage van de koopprijs van een huis. Let op: vaak is dit exclusief btw, hier komt dan nog 21 % btw bij.

Bedenk dat een aankoopmakelaar zichzelf kan terugverdienen bij de onderhandelingen. Vermijd de abonnementsvorm of kosten waar niet een duidelijk geleverde prestatie tegenover staat. Betaal alleen voor geleverde diensten, en achteraf, als je weet welke diensten de makelaar heeft geleverd.

Makelaar gekozen? Houd nauw contact

Blijf tijdens het aankooptraject continu in contact met de makelaar. Hoe zorgvuldig je een makelaar ook kiest, pas tijdens het traject weet je of je de juiste keuze hebt gemaakt.

Als de samenwerking onverhoopt niet goed gaat, dan wil je natuurlijk zo snel en goedkoop mogelijk van de makelaar af. Bespreek daarom van tevoren of hij kosten (en zo ja, welke) in rekening brengt als de opdracht wordt beëindigd.

Ook interessant

Help, ik ga een huis kopen

Een huis kopen stressvol? Behoorlijk, maar met deze 4 tips blijf je de spanning de baas. Lees onze tips

Huis kopen: gratis downloads

Hulp nodig bij het kopen van een huis? Met onze gratis e-books en checklists loodsen wij je door het koopproces. Overzicht downloads

Onze diensten

Van hypotheekadvies tot een bouwkundige keuring: ontdek hoe we jou kunnen helpen bij het kopen van woning. Bekijk onze diensten

Onze diensten bij het kopen van een huis