Jong en een huis kopen

Als twintiger een huis kopen: dat kun je bijna wel vergeten tegenwoordig. Waarom is het voor jongeren zo moeilijk geworden? En wat zijn de gevolgen?

Twintigers kopen nauwelijks huizen meer. Jongeren leren langer, werken hierdoor later en moeten vervolgens langer wachten op een vast contract. Als ze dat überhaupt krijgen, want volgens de cijfers is die kans vrijwel nihil. Hoewel het met de economie beter gaat, is die trend niet gekeerd. En banken blijven bij voorkeur lenen aan iemand met een vaste aanstelling.

Een woning huren of bij de ouders blijven wonen is voor jongeren dan vaak een aantrekkelijk alternatief. Inmiddels zijn er wel steeds meer mogelijkheden om met een flexibel contract een hypotheek te krijgen.

Strengere hypotheekregels

De strengere leenregels die in 2013 zijn ingevoerd, maken het er voor jonge kopers niet makkelijker op. Zo is de maximale hypotheek in 2018 nog maar 100 % van de koopsom. De maximale hypotheek wordt stapsgewijs verlaagd tot 100 % van de koopsom in 2018. Ook vallen de kosten koper en verbouwingskosten grotendeels buiten de hypotheek en moet de hypotheek voor de hypotheekrenteaftrek annuïtair of lineair afgelost worden.

Eigen geld is dus noodzakelijk, maar lang niet iedere twintiger heeft al kunnen sparen. Daarnaast betekenen de strengere regels hogere maandlasten of een lagere hypotheek. En door het nieuwe leenstelsel loopt de schuld van een gemiddelde student de komende jaren op tot gemiddeld 21.000 euro, wat invloed heeft op de hoogte van de hypotheek. 

Lenen van ouders 

Jongeren hebben hun ouders vaak hard nodig als ze een huis willen kopen. Volgens Jeanet Kullberg van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) deden van alle generaties de babyboomers de beste zaken op de woningmarkt. Ze profiteerden het meest van een goede economie, konden makkelijk een hypotheek krijgen en hadden het meeste voordeel van overwaarde. Kullberg: ‘Babyboomers hadden domweg geluk. Iedere generatie na hen had het lastiger op de woningmarkt. Zo bezien is het wel logisch als ouders hun kinderen met een lening helpen als zij hun financiering niet rondkrijgen.’

Thuis blijven en sparen

Of het nu gaat om uit huis gaan, afstuderen, een vaste baan, een vaste relatie, een koophuis of kinderen: twintigers doen er steeds langer over om deze mijlpalen te bereiken. De gemiddelde werknemer is 28 jaar als hij een vast contract krijgt – 4 jaar ouder dan 10 jaar geleden.

Volgens Kullberg van het SCP kunnen jongeren mooi profiteren van ‘Hotel Mama’ als een relaxed en aantrekkelijk alternatief voor vroeg een huis kopen. ‘Je spaart mooi een vermogen aan huur uit dat je later misschien voor een woning kunt gebruiken, als je zover bent.’ 

Uit Eigen Huis Magazine

Bovenstaande tekst is gebaseerd op het artikel ‘Waarom twintigers geen huizen meer kopen’ uit het Eigen Huis Magazine van mei 2016. Meer lezen? Wie lid is van Vereniging Eigen Huis krijgt Eigen Huis Magazine 10 keer per jaar in de bus. 


Ook interessant

Geplaatst 8/12 | Laatste update 8/12

Vaker hypotheek voor flexwerkers

Steeds meer flexwerkers kunnen via hun uitzend- of detacheringsbureau een Perspectiefverklaring aanvragen. Lees meer

Checklist 'Een huis bezichtigen'

Ga je een huis bezichtigen? Ontdek in onze checklist waar je op moet letten bij een bezichtiging. Download de checklist

Onze diensten

Van hypotheekadvies tot een bouwkundige keuring: ontdek hoe we jou kunnen helpen bij het kopen van woning. Bekijk onze diensten