Verzekeren en energie

Voor de overdracht daadwerkelijk plaatsvindt, moet je een paar zaken regelen:

  • Woonverzekeringen
  • Energie- en wateraansluiting
  • Tv, telefonie en internet

Woonverzekeringen

Je kunt je tegen bijna elk risico verzekeren. Maar welke verzekeringen heb je voor je huis echt nodig? 

Opstalverzekering

Met een opstalverzekering (ook wel woonhuisverzekering) is je woning verzekerd tegen schade door brand, storm en inbraak. Een opstalverzekering is verplicht voor iedereen die een koopwoning met hypotheek heeft. De opstalverzekering moet ingaan op de dag dat de woning wordt opgeleverd.

De opstal bestaat uit je woning en alle onroerende goederen die bij de woning horen: schuurtjes, schuttingen, leidingen, zonnepanelen, centrale verwarming en sanitair. Je kunt ook glas meeverzekeren. 

Opstalverzekering

Inboedelverzekering

Alles wat niet ‘aard- en nagelvast’ zit in je huis, behoort tot de inboedel. Dus eigenlijk alles wat je kunt verhuizen. Denk aan meubilair, apparaten, kleding, gordijnen, maar ook (brom)fietsen, antennes en zonwering. Kostbaarheden zijn vaak tot een bepaald bedrag meeverzekerd. Een motorvoertuig of een caravan behoort niet tot de inboedel. 

Voor zowel de opstal als de inboedel geldt dat schade door een aardbeving, atoomkernreactie, overstroming of (burger)oorlog is uitgesloten.

Inboedelverzekering

Appartement

Heb je een appartement, dan sluit de Vereniging van Eigenaren (VvE) een opstalverzekering af voor het hele gebouw. Voor sommige zaken in je eigen appartement, zoals een dure keuken, kun je een extra dekking afsluiten. Voor de inboedel regel je wel zelf een verzekering.

Ledenkorting op verzekeringen

Energieleverancier kiezen

Een energieaansluiting regelen is niet moeilijk. Je kiest een energieleverancier, vult wat gegevens in op hun website en voila, geregeld. Doe het wel op tijd, vaak hebben de leveranciers een paar weken nodig om het administratief te regelen.

Shoppen loont

Energieleveranciers zijn vrij in de tarieven die ze rekenen voor het leveren van gas en stroom. Het loont dus om de tarieven van verschillende partijen te vergelijken. Daarbij heb je vaak nog de keuze om tarieven voor een bepaalde periode vast te zetten. 

Netbeheerder

Naast een energieleverancier heb je ook een netbeheerder. Die beheert het energienet in jouw regio en is verantwoordelijk voor het transport van gas en elektriciteit over dat net. Je bent niet vrij in de keuze van je netbeheerder. 

Energie besparen

Overstappen van energieleverancier kan jaarlijks honderden euro’s schelen. Zeker als je het samen met anderen doet. Daarom organiseren wij de Collectieve Inkoop Energie. Al 470.000 mensen gingen je voor en besparen gemiddeld € 300 per jaar op hun energierekening. Ontdek snel een eenvoudig hoeveel u kunt besparen. 

Liever bellen?

Ons telefoonnummer is (033) 450 77 50. U belt dan met onze ledenservice. Wij zijn bereikbaar op maandag t/m donderdag van 9.00 tot 21.00 uur en op vrijdag tot 16.30 uur.

Handig bij nieuwbouw

Wij helpen je graag met checklists, voorbeelddocumenten, stappenplannen en andere handige hulpmiddelen voor kopers van een nieuwbouw woning.

Leer van onze experts

Onze experts behandelen de meest voorkomende juridische, bouwkundige, financiële en fiscale vragen over nieuwbouw.

Kijk mee met andere kopers

Veel nieuwbouwkopers gingen je voor. Volg hen stap voor stap in de aankoop van hun droomhuis