Verzekeren en energie

Voordat de overdracht daadwerkelijk plaatsvindt, moet u een paar zaken regelen:

  • Woonverzekeringen
  • Energie- en wateraansluiting
  • Tv, telefonie en internet

Woonverzekeringen

Voor elk risico is er wel een verzekering. Maar welke verzekeringen heeft u voor uw huis nodig? 

Opstalverzekering

Met een opstalverzekering (ook wel woonhuisverzekering) is uw woning verzekerd tegen schade door brand, storm en inbraak. Een opstalverzekering is verplicht voor iedereen die een koopwoning met hypotheek heeft. De opstalverzekering moet ingaan op de dag dat de woning wordt opgeleverd.

De opstal bestaat uit de woning en alle onroerende goederen die bij de woning horen: schuurtjes, schuttingen, leidingen, zonnepanelen, centrale verwarming en sanitair. U kunt glas ook meeverzekeren. 

Opstalverzekering

Inboedelverzekering

Alles in huis wat niet ‘aard- en nagelvast’ zit, behoort tot de inboedel. Dus eigenlijk alles wat te verhuizen is. Denk aan meubilair, apparaten, kleding, gordijnen, maar ook (brom)fietsen, antennes en zonwering. Kostbaarheden zijn vaak tot een bepaald bedrag meeverzekerd. Een motorvoertuig of een caravan behoort niet tot de inboedel. 

Voor zowel de opstal als de inboedel geldt dat schade door een aardbeving, atoomkernreactie, overstroming of (burger)oorlog is uitgesloten.

Inboedelverzekering

Appartement

Heeft u een appartement, dan sluit de Vereniging van Eigenaren (VvE) een opstalverzekering af voor het hele gebouw. Voor sommige zaken in uw eigen appartement, zoals een dure keuken, kunt u een extra dekking afsluiten. Voor de inboedel regelt u wel zelf een verzekering.

Ledenkorting op verzekeringen

Energieleverancier kiezen

Een energieaansluiting regelen is niet moeilijk. U kiest een energieleverancier, vult wat gegevens in op hun website en voila, geregeld. Doe dit wel op tijd: vaak hebben de leveranciers een paar weken nodig om dit administratief te regelen.

Shoppen loont

Energieleveranciers zijn vrij in de tarieven die ze rekenen voor het leveren van gas en stroom. Het loont dus om de tarieven van verschillende partijen te vergelijken. Daarbij heeft u vaak nog de keuze om tarieven voor een bepaalde periode vast te zetten. 

Netbeheerder

Naast een energieleverancier is er ook een netbeheerder. Die beheert het energienet in uw regio en is verantwoordelijk voor het transport van gas en elektriciteit over dat net. U bent niet vrij in de keuze van de netbeheerder. 

Energie besparen

Overstappen van energieleverancier kan jaarlijks honderden euro’s schelen. Zeker als u het samen met anderen doet. Daarom organiseren wij de Collectieve Inkoop Energie. Al 470.000 mensen gingen u voor en besparen gemiddeld € 300 per jaar op hun energierekening. Ontdek snel en eenvoudig hoeveel u kunt besparen. 

Liever bellen?

Liever bellen?
Ons telefoonnummer is (033) 450 77 50. U belt dan met onze ledenservice. Wij zijn bereikbaar op maandag t/m donderdag van 9.00 tot 21.00 uur en op vrijdag tot 16.30 uur. Ledenservicekeyboard_arrow_right

Handig bij nieuwbouw

Handig bij nieuwbouw
Wij helpen graag met checklists, voorbeelddocumenten, stappenplannen en andere handige hulpmiddelen voor kopers van een nieuwbouwwoning. Bekijk de stappenplannenkeyboard_arrow_right

Leer van onze experts

Leer van onze experts
Onze experts behandelen de meest voorkomende juridische, bouwkundige, financiële en fiscale vragen over nieuwbouw. Ga naar blogskeyboard_arrow_right
Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid