Wat gebeurt er tijdens de overdracht?

Vlak voor de overdracht van een bestaande woning inspecteer je het huis dat bijna van jou is. Tijdens deze laatste inspectie controleer je of de woning volgens afspraak wordt geleverd. Als je hebt afgesproken bepaalde spullen over te nemen, houdt dan de lijst van zaken bij de hand.

Transportakte en hypotheekakte

Vervolgens ga je met de verkoper naar de notaris voor het tekenen van de transportakte (ook wel: leveringsakte). De verkoper overhandigt je de sleutels van de woning en de overdracht is daarmee een feit: je bent nu de juridische eigenaar. Je moet alleen nog je handtekening zetten onder de hypotheekakte waarin de afspraken met de geldverstrekker vastliggen.

Rol van notaris bij overdracht 

Bij de verkoop van een woning kiest en betaalt de koper de notaris. De notaris is de neutrale derde die de eigendomsoverdracht van de woning in goede banen leidt. Hij doet onder andere onderzoek naar koper en verkoper. Zo gaat hij hun identiteit na, bekijkt of de verkoper rechtmatig eigenaar is en of er geen beslag op de woning ligt. Verder bewaakt hij de financiële kant van de overdracht, zoals de betaling van de koopsom en de inschrijving van de hypotheek.