Werkwijze

Hoe gaat een bouwtechnische keuring in zijn werk?

Stap 1: boeken

 • Spreek een datum en tijd af (op werkdagen) waarop u zelf aanwezig kunt zijn bij de keuring en ook de verkopende partij (verkopende makelaar en/of de verkoper) die toegang geeft tot de woning.
 • Zorg ervoor dat u de inhoud van de woning en eventuele bijgebouwen weet; u geeft het aantal m3 door bij het boeken van de bouwtechnische keuring.
 • Boek de bouwtechnische keuring op deze datum en tijd in (klik op de onderstaande knop)
 • Bel (033) 450 77 50 voor de mogelijkheden van een spoedkeuring op de eerstvolgende werkdag.

Direct boeken (leden)            Eerst lid worden

Direct na het boeken ontvangt u per e-mail een afspraakbevestiging.

Wijzigen/annuleren

Tot 24 uur voorafgaand aan de bouwkundige keuring kunt u de afspraak kosteloos wijzigen via uw profielgegevens op de website op het tabblad 'Producten en diensten'.

Voorwaarden

Wanneer u een keuring boekt dan leidt Vereniging Eigen Huis uw boeking door naar Eigen Huis Bouwkundig Advies B.V. (een 100% dochter van Vereniging Eigen Huis). Eigen Huis Bouwkundig Advies B.V. brengt door bemiddeling een keuringsopdracht tot stand tussen u en een van de bij haar aangesloten zelfstandig bouwkundigen. U verstrekt de zelfstandig bouwkundige dus de opdracht om de keuring voor u uit te voeren. Het netwerk van Eigen Huis Bouwkundig Advies B.V. wordt gevormd door zelfstandig bouwkundigen die persoonlijk gecertificeerd zijn. Zij staan garant voor het leveren van kwaliteit.

Lees de algemene voorwaarden die gelden voor de bouwtechnische keuring

Lees de algemene voorwaarden voor bemiddeling voor een bouwtechnische keuring

Verzamel vooraf de specifieke punten waar de bouwkundige met de keuring op moet letten.

Stap 2: bouwtechnische keuring

 • U ontmoet de bouwkundige voor de woning.
 • Geef de punten door waar de bouwkundige tijdens de keuring extra op moet letten.
 • Met de bouwkundige en de verkoper en/of verkopende makelaar inspecteert u visueel de bouwkundige staat van de woning, meestal van boven naar beneden en eerst binnen, daarna buiten.
 • Bij een appartement keurt de bouwkundige in principe alleen het privé-gedeelte (eventueel beoordeelt de bouwkundige wel de gemeenschappelijke ruimten die vanuit het appartement zichtbaar zijn).
 • De bouwkundige verschuift geen meubels en voert geen hak- of breekwerk uit, zodat de eigenaar van de woning geen schade ondervindt.
 • Tijdens de keuring maakt de bouwkundige gebruik van verschillende hulpmiddelen en gereedschap. Zo beschikt hij, voor het beoordelen van een dak, over een ladder van 3,2 meter. Zijn vochtmeter gebruikt hij om mogelijke vochtproblemen te signaleren. Met een spiegeltje kan hij bijvoorbeeld de onderzijde van deuren of de bovenzijde van een dakkapel bekijken. Met een zaklamp komt hij in donkere hoekjes bijvoorbeeld op een zolder of in een kruipruimte. Wat de kruipruimte betreft, de bouwkundige beoordeelt deze ruimte wanneer mogelijk in ieder geval in de nabijheid van de vloeropening.    
 • Tijdens de rondgang kunt u al uw vragen stellen.
 • De bouwkundige geeft u direct na de keuring (zonder de makelaar erbij) een korte toelichting van zijn constateringen en de gevonden gebreken.
 • De kosten van de keuring betaalt u eenvoudig via een eenmalige incasso die u na afloop van de keuring tekent bij de bouwkundige.

Stap 3: bouwkundig rapport

Na de korte mondelinge toelichting bij de bouwtechnische keuring stelt de bouwkundige een uitgebreid rapport op met daarin zijn bevindingen, de gevonden gebreken en de herstelkosten.
Binnen 48 uur na de keuring, met uitzondering van de zon- en feestdagen, ontvangt u dit bouwkundig rapport per e-mail.
Heeft u bouwkundige, financiële of juridische vragen over het rapport, bel (033) 450 77 50.