Blog

Geen aflossing? Dan ook geen hypotheekrenteaftrek

Als je na 1 januari 2013 voor het eerst een woning hebt gekocht, dan heb je vast wel gehoord van de strengere regels voor de hypotheekrenteaftrek. Zo moet je volgens de wet je lening minstens volgens een annuïtair aflossingsschema aflossen.

Sneller aflossen mag, dan loop je voor op de afgesproken aflossingen. Maar langzamer aflossen dan het annuïtaire aflossingsschema mag niet. Dat kan zelfs leiden tot verlies van je recht op renteaftrek. 

Aflossing gemist of vergeten: probleem? 

Ben je een aantal aflossingstermijnen vergeten, dan leidt dat niet meteen tot verlies van renteaftrek. Het is namelijk mogelijk om de aflossingsachterstand in te halen. Hoeveel tijd je krijgt voor herstel, is afhankelijk van wat er aan de hand is. 

Als je bijvoorbeeld een aflossingsachterstand oploopt door tijdelijke betalingsproblemen, dan kun je de achterstand zonder problemen uiterlijk het volgende kalenderjaar herstellen.  Is er sprake van een onbedoelde fout in de betaling of in de berekening van de aflossingen dan krijg je wat meer tijd. Je moet dit uiterlijk twee jaar na het ontstaan van de achterstand herstellen.

Heb je te maken met een groter probleem, en verwacht je ook in de toekomst de aflossingen niet te kunnen betalen? Ook dan is herstel mogelijk. Je moet dan samen met de geldverstrekker wel eerst een nieuw aflossingsschema opstellen waaraan je wel kunt voldoen. Als je dan ook nog uitstel krijgt van de geldverstrekker dan moet je binnen 4 jaar jaar na het ontstaan van de achterstand wederom een nieuw aflossingsschema hebben afgesproken en aan je verplichtingen hebben voldaan.

Pas bij een aflossingsachterstand waarbij je geen tijdige actie onderneemt, zal je recht op hypotheekrenteaftrek verliezen en moet je je schuld voortaan opgeven in box 3 in plaats van box 1 in je aangifte. Maar ook dat is niet definitief. Zodra je je achterstand volledig inhaalt, heb je weer recht op hypotheekrenteaftrek voor de resterende woningschuld.

Begint al deze informatie je te duizelen? Alle mogelijkheden hebben we in een overzicht voor je gezet. 

Herstel mag, maar niet van de bank

De Belastingdienst gunt je dus nogal wat herstelmogelijkheden. Maar vaak komt het niet zo ver. In de praktijk zal een bank niet zo lang op de centen willen wachten en al in een veel eerder stadium ingrijpen. Als je je lasten niet meer kunt betalen en er weinig uitzicht is dat dat nog gaat veranderen, dan zal de bank verlangen dat de woning in de verkoop wordt gezet. 

Herstelmogelijkheden zinloos? 

De herstelmogelijkheden zullen bij de bank vaak niet ten volle benut kunnen worden. Maar dat betekent niet dat er niemand mee is geholpen. De ruime herstelmogelijkheden kunnen namelijk wel meer soelaas bieden als je een aflossingsachterstand hebt op een woningschuld die je bent aangegaan bij bijvoorbeeld een ouder, broer of zus. Vaak zal in de familiesfeer meer coulance worden toegepast. Vanzelfsprekend is dat laatste echter niet. Een extra stuk taart aanbieden op je feestje kan dus wel eens wat fiscale deuren openen!

Over de auteur

Bobby Raghoenath_A9A5247_thumbBobby Raghoenath

Belastingspecialist bij Vereniging Eigen Huis

"Wees je bewust van je fiscale positie. Een goede voorbereiding is het halve werk."