Blog

Hoe werkt een overbruggingskrediet?

Je wilt een andere woning kopen en daarvoor heb je geld nodig dat vrijkomt uit de verkoop van je huidige woning. Wat nu als deze nog niet is verkocht? Kun je dan toch een stap maken? Dat kan met een overbruggingskrediet.

Wat is een overbruggingskrediet?

Een overbruggingskrediet is een tijdelijke lening die je gebruikt voor het kopen van de nieuwe woning. Zodra je huidige woning wordt verkocht, moet je het overbruggingskrediet direct aflossen. Dat kan zonder boete omdat je een variabele rente betaalt. Deze rente is aftrekbaar als je het geld gebruikt voor de aankoop van je nieuwe woning. Je betaalt advieskosten en soms ook notariskosten.  

Een rekenvoorbeeld

Vraagprijs huidige woning€ 250.000
Hypotheek€ 150.000  -/-
Beschikbaar bij verkoop€ 100.000
Koopprijs nieuwe woning€ 350.000
Overbruggingskrediet€ 100.000 
Nieuwe hypotheek€ 250.000 +/+
€ 350.000

Aandachtspunten

Werkt een overbruggingskrediet nu zo eenvoudig als in dit voorbeeld ? Nee, lang niet altijd. Daarom een aantal aandachtspunten: 

Aanvragen

Geldverstrekkers zijn terughoudend bij het verstrekken van overbruggingskredieten. Je vraagt het krediet aan bij de geldverstrekker van je nieuwe hypotheek. Heb je alleen een overbruggingskrediet nodig? Probeer het dan eerst bij je eigen bank. 

Maximaal bedrag

Wanneer je de oude woning al op papier hebt verkocht, krijg je meer overbruggingskrediet dan wanneer je woning nog te koop staat. Je geldverstrekker houdt dan rekening met een lagere verkoopprijs, waardoor het overbruggingskrediet ook lager wordt. 

Woonlasten

In ons voorbeeld zie je een lopende hypotheek, een nieuwe hypotheek én een overbruggingskrediet. Dit betekent dat je hogere maandlasten krijgt. Kun je deze betalen, ook als je woning pas veel later wordt verkocht? Je adviseur zal met je kijken of zo’n hogere maandlast verantwoord is.  

Looptijd

De looptijd van een overbruggingskrediet kan variëren van 6 maanden tot 2 jaar. Het overbruggingskrediet moet voor de einddatum zijn afgelost. Je woning moet dan verkocht zijn. Lukt dit niet, onderzoek dan of je het overbruggingskrediet kunt verlengen. 

Vraag advies

Het is niet vanzelfsprekend dat je een overbruggingskrediet kunt krijgen. Spreek daarom op tijd met je adviseur over de mogelijkheden en vraag om een berekening van je maandlasten. Dan weet je of je al op zoek kunt naar een nieuwe woning. 

Over de auteur

Clasien Ouderdorp_A9A5770c_thumbClasien Ouderdorp

Financieel specialist bij Vereniging Eigen Huis

"Vraag advies; het is niet vanzelfsprekend dat u een overbruggingskrediet kunt krijgen. Spreek daarom op tijd met uw adviseur over uw mogelijkheden en vraag om een berekening van uw maandlasten. Dan weet u of u al op zoek kunt naar uw nieuwe woning. "