Blog

Hypotheekrenteaftrek: wel of geen maandelijkse teruggave?

Je hebt een koophuis en hiervoor een hypotheek afgesloten. Iedere maand betaal je netjes de rente en aflossingen maar je merkt dat deze lasten toch zwaar op de portemonnee drukken. 

Nu kun je na afloop van het jaar de betaalde hypotheekrente in aftrek brengen via de belastingaangifte. Je ontvangt in één keer een mooie teruggave. Dat is toch een extra meevaller naast het vakantiegeld.  

Maar wist je dat het óók mogelijk is om deze teruggave al (gedeeltelijk) vooraf te ontvangen? En dat dat zelfs voordeliger kan zijn? 

Maandelijkse teruggave loont

Het is namelijk lucratiever om maandelijks een teruggave te ontvangen en dit bedrag op een spaarrekening te zetten, dan jaarlijks het bedrag via de belastingaangifte terug te vragen. Als je jaarlijks de aangifte vóór 1 april indient, ontvang je alleen een rentevergoeding van de Belastingdienst voor de periode na 1 juli van het jaar waarin je de teruggave krijgt.

Aangezien je de teruggave meestal al binnen 3 maanden na het doen van aangifte (dus voor 1 juli) ontvangt, wordt de rente dus niet automatisch vergoed. Het is weliswaar geen vetpot, maar op je spaarrekening wordt er een rente vergoed vanaf het moment dat je het geld erop stort.

Zelf sparen of bij de fiscus

Het 'sparen bij de fiscus' is dus minder interessant. Wees geen dief van eigen portemonnee. Met deze 5 stappen regel je snel en eenvoudig de maandelijkse teruggave. Je weet ook meteen welk voordeel het je oplevert. 

Kun je niet zo goed sparen en vrees je voor een 'gat in je hand', dan kun je natuurlijk overwegen dit voordeeltje te laten varen en gewoon jaarlijks de belastingteruggave in één keer via de aangifte terug te ontvangen. 

Over de auteur

Bobby Raghoenath_A9A5247_thumbBobby Raghoenath

Belastingspecialist bij Vereniging Eigen Huis

"Wees je bewust van je fiscale positie. Een goede voorbereiding is het halve werk."