Blog

Maak foto's tijdens de bouw van je nieuwbouwhuis

We leggen ons hele leven vast op beeld. Huwelijk, geboorte, de koop van een woning. Wat ik adviseer aan kopers van nieuwbouwhuizen: maak ook foto’s van de bouw. Waarom? Niet alleen is het leuk om later terug te kijken hoe je droomhuis tot stand kwam. Maar ook omdat foto’s nuttig kunnen zijn tijdens en na de bouw. En wel om de volgende 3 redenen:

1. Voor de ‘fun’

Je ziet steeds vaker dat mensen de foto’s van de bouw van hun huis op social media plaatsen. Bijvoorbeeld op Instagram en Pinterest, want dat zijn de sites waar beelden leading zijn. Het delen van foto’s van de voortgang van je huis is inspirerend en leerzaam voor anderen. Bovendien is het altijd leuk als je daar waardering voor krijgt met een ‘like’.

2. Als bewijslast

Naast dat het leuk is om foto’s te hebben van de bouw, kunnen deze ook dienen als bewijsmateriaal wanneer er een conflict dreigt te ontstaan met de bouwer. Heb je bijvoorbeeld twijfels over een beschadiging, leg dit dan vast en meld dit schriftelijk aan de contractpartij (veelal de bouwer). Doe dit in een zo vroeg mogelijk stadium en geef aan dat je dit bij de oplevering zo niet kunt accepteren. De foto is het bewijs.

3. Bij verbouwen

Ook kunnen foto’s van de bouw handig zijn voor als je in de toekomst zelf nog eens gaat verbouwen. De foto’s die tijdens de bouw zijn gemaakt, geven inzicht in hoe het huis is opgebouwd. Je ziet waar leidingen lopen en hoe de contouren in vloeren en wanden eruit zien. Dat is wel zo handig, want zo boor je niet zo snel verkeerd of haal je niet per ongeluk een draagmuur weg.

Tips voor het maken van foto’s

  • Maak geen detailfoto, maar een overzichtsfoto. De omliggende omgeving van wat je fotografeert, bijvoorbeeld een scheur in de wand, kan namelijk extra informatie geven. De plek en de grootte kunnen aangeven of de scheur risicovol is of niet. 
  • Maak je toch een detailfoto, leg dan een herkenbaar object (bijvoorbeeld een pen) naast het onderwerp van je foto. Zo kun je achteraf inschatten hoe groot of klein het detail is.
  • Ga je met je camera de bouwplaats op, doe dit dan in overleg met de uitvoerder. Hij is verantwoordelijk voor de bouwplaats en iedereen die zich hierop bevindt. Hij is verantwoordelijk voor jouw veiligheid. Misschien is het nodig om een helm te dragen. 

Over de auteur

Jan Roelof HovingJan Roelof Hoving

Bouwkundig specialist bij Vereniging Eigen Huis

"Een goede bouwer geeft ook antwoord op vragen die nog niet gesteld zijn."