Blog

Wel of geen bouwkundige bij de oplevering?

Het moment is daar. Je mag dan eindelijk je nieuwbouwwoning betrekken. Dat gebeurt vanaf de oplevering. Je maakt samen met de bouwer nog een rondje door het huis. En er wordt een proces-verbaal van oplevering (ook wel: opleveringsrapport) opgemaakt, waarin nog eventuele (zichtbare) gebreken worden genoteerd. Jij én de bouwer ondertekenen het rapport als je de woning aanvaardt. Al dan niet met eventuele gebreken. 

Vooroplevering

Die gebreken had je wellicht in een eerder stadium kunnen zien. In de zogenoemde ‘vooroplevering’. Die vooroplevering vindt meestal één of twee weken voor de echte oplevering plaats. Je kunt op je gemak rondlopen door het huis. Gebreken die dan worden geconstateerd, kunnen snel worden verholpen, waardoor je eerder ongestoord van je woning kunt genieten. Ik zou ook zeker voorstellen om de bouwtekening van het huis mee te nemen, zodat je die kunt vergelijken met de woning zelf. 

Een vooroplevering is niet verplicht en is geen juridisch moment. Maar hoe fijn is het dat je voldoende tijd hebt om met eigen ogen te zien wat je nu hebt gekocht. Per ruimte of verdieping kun je op een rij zetten wat er aanwezig dient te zijn. Dus doe je huiswerk goed van tevoren, zodat je weet waar je op moet letten. Kijk ook of de ‘meer-minderwerk’ afspraken zijn nagekomen. Dit is een lijst met opties voor extra’s of minder werk. Denk bijvoorbeeld aan extra wandcontactdozen of het weghalen van een muurtje. 

Extra paar ogen

Tijdens de oplevering zelf kun je een 'extra paar ogen' meenemen: de bouwkundige. Je kunt er dan vrijwel zeker van zijn dat je met zijn expertise niets over het hoofd ziet.

Wat doet een bouwkundige tijdens de oplevering?

Bemiddeling 

Met een bouwkundig specialist kun je gezamenlijk het proces-verbaal van oplevering doornemen. Hij  kan zich bij geconstateerde gebreken sterk maken voor jou als koper en kan eventueel bemiddelen tussen jou en de aannemer. Je hebt namelijk de mogelijkheid om bij grote gebreken de oplevering te weigeren. Dat is het geval wanneer het huis niet gereed is voor bewoning. In zo’n geval kan de bouwer een boete verwachten voor een late oplevering.

Raad en daad

Een bouwkundige heeft verstand van zaken, weet aan welke regelgeving je woning moet voldoen en weet welke normen gehanteerd worden. Hij weet wat als 'goed en deugdelijk' beschouwd mag worden en wat absoluut niet door de beugel kan. Met zijn ervaring kan hij je bijstaan met raad en daad.

Nuchtere kijk op de zaak

Wanneer je een woning koopt heb je heel veel aan je hoofd. Je moet de planning in de gaten houden van de verbouwing, je moet je huishoudboekje goed bijhouden, je moet denken aan de inrichting. Je hebt misschien ook een ‘roze bril’ op, want een diepe wens – het kopen van een droomhuis - gaat voor je in vervulling. Ook dan is een ervaren bouwkundig specialist een aanrader om bij te betrekken. Hij is om te beginnen een onafhankelijke partij en kan met een nuchtere blik én op detail de woning bekijken. 

Over de auteur

Jan Roelof HovingJan Roelof Hoving

Bouwkundig specialist bij Vereniging Eigen Huis

"Een goede bouwer geeft ook antwoord op vragen die nog niet gesteld zijn."