Nieuwbouwhuis gekocht? Maak foto’s tijdens de bouw

Foto’s maken van de bouw van je nieuwbouwhuis is niet alleen leuk, maar ook nuttig. Jan Roelof Hoving, bouwkundig specialist bij Vereniging Eigen Huis, legt uit waarom.

Naast voor de 'fun’ is het maken van foto’s van de aanbouw van je nieuwbouwwoning om twee redenen handig: als bewijslast en voor eventuele verbouwingen na de oplevering.

Foto's als bewijslast

Stel: er dreigt een conflict te ontstaan met de bouwer, bijvoorbeeld over beschadigde kozijnen in de nieuwbouwwoning. Meld het gebrek schriftelijk aan de contractpartij (meestal de bouwer) en voeg foto’s toe als bewijs. Doe dit in een zo vroeg mogelijk stadium en geef aan dat je de woning in deze staat niet accepteert. Foto's zijn in deze situatie een sterk middel om jouw argumenten te onderbouwen.

Bij verbouwingen na de oplevering

Foto’s van de bouw kunnen ook handig zijn voor als je in de toekomst gaat verbouwen. Foto’s geven inzicht in hoe de nieuwbouwwoning is opgebouwd. Je ziet bijvoorbeeld waar leidingen in vloeren en wanden lopen. Zo boor je bij een verbouwing niet per ongeluk een leiding kapot.

Tips voor het maken van foto’s

  • Maak niet alleen detailfoto's, maar ook overzichtsfoto's. Zit er bijvoorbeeld een scheur in de wand, dan maakt een overzichtsfoto de plek en grootte duidelijk en kan worden bepaald of de scheur risicovol is of niet.
  • Maak detailfoto's met een herkenbaar object in beeld, bijvoorbeeld een pen. Zo kun je achteraf inschatten hoe groot of klein het detail is. Nog mooier is het mee fotograferen van een liniaal. 
  • Ga je met een camera de bouwplaats op, doe dit dan in overleg met de uitvoerder. Hij is verantwoordelijk voor de bouwplaats en voor iedereen die zich hierop bevindt. Het kan bijvoorbeeld nodig zijn om tijdens een bezoek van je nieuwbouwwoning een helm te dragen.
Over de auteur

Jan Roelof Hoving

Een goede bouwer geeft ook antwoord op vragen die nog niet gesteld zijn.
Jan Roelof Hoving is bouwkundig specialist bij Vereniging Eigen Huis.

Ook interessant

Het bouwproces: 3 fases

De bouw van een nieuwbouwhuis bestaat uit 3 fases: de ruwbouw, de afbouw en de oplevering. Meer over de bouwfases

Hoe het zit met werkbare werkdagen

Hoe lang de bouwer mag doen over de bouw, wordt uitgedrukt in werkbare werkdagen. 5 vragen over werkbare dagen

Problemen tijdens de bouw

Wat als het bouwplan wijzigt, de bouw vertraging oploopt of de aannemer failliet gaat? Bouwproblemen, en nu?

Doe je voordeel met deze diensten