Hypotheek aanvragen nieuwbouw

Koop je voor het eerst een huis, dan kun je alleen kiezen uit een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Bij deze hypotheekvormen mag je de hypotheekrente aftrekken van je inkomen. In maximaal 30 jaar los je de lening helemaal af. 

Heb je al een eigen huis, met een hypotheek van voor 1 januari 2013, dan kun je de oude hypotheekvorm onder bepaalde voorwaarden voortzetten. Een nieuwe extra lening moet wel annuïtair of lineair worden afgelost.

Lees meer over hypotheekvormen

Hypotheek afsluiten

Als u weet welke hypotheek u wilt, vraagt u een offerte aan bij een geldverstrekker. Een adviseur kan u daarbij helpen. In eerste instantie krijgt u een renteaanbod. Daarin staan de afgesproken rente, de hypotheeksom en welke stukken u moet aanleveren. 
Na het ondertekenen en inleveren van dit voorstel ontvangt u de bindende offerte. Na ondertekening van deze offerte kunt u ervan uit gaan dat alles goedgekeurd is en de stukken naar de notaris gaan.

Lees meer over hypotheek afsluiten

Via de hypotheekadviseurs van Vereniging Eigen Huis kan je ook een hypotheek afsluiten. Onze  adviseurs zijn onafhankelijk, kijken kritisch naar het aanbod en handelen in jouw belang. Maak een afspraak voor een gratis oriënterend gesprek.

Bouwdepot

De geldverstrekker stort het hypotheekdeel dat nog niet gebruikt hoeft te worden in een bouwdepot. Dat is een bankrekening waarvan je de de facturen (termijnen) betaalt voor de bouw van het huis. Bewaar deze facturen goed. De geldverstrekker vraagt achteraf vaak om een kopie van de factuur. 

Rente bouwdepot

Vanaf het moment dat je de hypotheekakte hebt getekend, ga  je rente betalen over het totale hypotheekbedrag. Over het deel van de hypotheek dat in het bouwdepot staat, ontvang je rente van de geldverstrekker. Vaak is dat dezelfde rente als die je voor de hypotheek betaalt, soms ligt het rentepercentage wat lager.

In het begin staat er een behoorlijk bedrag in het bouwdepot, omdat je nog weinig facturen hebt betaald. Geleidelijk aan betaal je steeds meer bouwtermijnen en slinkt het bouwdepot. Dan betaal je dus meer rente dan je ontvangt. Dit wordt ook wel 'renteverlies tijdens de bouw' genoemd.  

Dubbele lasten

Laat je goed informeren over de lasten tijdens de bouw. Je betaalt niet alleen voor de nieuwe hypotheek. Misschien heb je daarnaast ook nog de hypotheek of de huur voor je huidige woning. Of een overbruggingskrediet omdat je de overwaarde van je huidige huis al nodig hebt om de bouw te kunnen betalen. Vraag je hypotheekadviseur door te rekenen waar je maandlasten op uit komen.

Hypotheekregels

In de zomer van 2016 zijn de hypotheekregels aangepast. Dit komt door de invoering van de Europese Hypothekenrichtlijn. Onder meer de hypotheekaanvraag en boeteberekening veranderen. De belangrijkste wijzigingen zijn ›

Je droomhuis gevonden?

Je hebt het huis van je dromen gevonden, maar nu wil je nog weten of die ook betaalbaar is. Neem voor een persoonlijk, vertrouwd en objectief hypotheekadvies contact op met een van onze hypotheekadviseurs.

Eigen Huis Hypotheekservice

Klaar voor de volgende fase?

Ben je al verder in het proces, en benieuwd wat je kunt verwachten tijdens de bouwfase?

Of ga naar het stappenplan Nieuwbouw