Hypotheek afsluiten

Nadat je hebt besloten welke hypotheek je wilt, vraag je een offerte aan bij een geldverstrekker. Een adviseur kan je daarbij helpen. Vervolgens ontvang je de offerte van de geldverstrekker met alle bijbehorende stukken. Denk aan de algemene voorwaarden van de geldlening(en), een aanvraagformulier voor de verzekeringen (indien van toepassing) en een nog in te vullen gezondheidsverklaring.

Stukken aanleveren

In de offerte staat welke stukken de geldverstrekker nodig heeft, voordat hij definitief akkoord kan gaan met de hypotheekaanvraag. Bijvoorbeeld een kopie van je identiteitsbewijs, een werkgeversverklaring, een kopie van je salarisstrook, en een kopie van de koop-/aannemingsovereenkomst.

Geldigheidsduur hypotheekofferte

Op een hypotheekofferte staan twee data: de offertedatum en de uiterste passeerdatum. De offertedatum geeft aan tot wanneer het aanbod geldig is. Voor deze datum moet u tekenen en de offerte terugsturen naar de geldverstrekker. 

De offerte is vervolgens, afhankelijk van de geldverstrekker, twee tot zeven maanden geldig tot de passeerdatum aanbreekt. Voor deze datum moet u naar de notaris om de hypotheekakte te tekenen. Anders vervalt de offerte.
Het duurt gemiddeld twee maanden na het versturen van de hypotheekaanvraag voordat de hypotheekakte passeert bij de notaris. 

Lees meer over de hypotheekofferte

Offerte annuleren

Voor het annuleren van een getekende offerte brengt de geldverstrekker mogelijk kosten in rekening. Deze verschillen per geldverstrekker en liggen tussen de 0,5% en 1% van de hoofdsom. Bij sommige geldverstrekkers is annuleren kosteloos, tenzij de geldigheidsduur van de offerte verlengd is.

Eigen Huis Hypotheekservice

De hypotheekadviseurs van Vereniging Eigen Huis zijn er voor iedereen met een woningwens, ook voor mensen die moeilijker een hypotheek kunnen krijgen. De adviseurs zijn onafhankelijk, kijken kritisch naar het aanbod en handelen in uw belang. Samen met u bepalen zij welke hypotheek het beste bij u past, nu en in de toekomst. Maak een afspraak voor een gratis oriënterend gesprek.

Stel je persoonlijke vraag

Heb je een vraag over jouw specifieke situatie? Onze Ledenservice staat voor je klaar. Leden kunnen telefonisch, per mail of Whatsapp op werkdagen bij ons terecht.

Handig bij nieuwbouw

Wij helpen je graag met checklists, voorbeelddocumenten, stappenplannen en andere handige hulpmiddelen voor kopers van een nieuwbouw woning.

Leer van onze experts

Onze experts behandelen de meest voorkomende juridische, bouwkundige, financiële en fiscale vragen over nieuwbouw.

Kijk mee met andere kopers

Veel nieuwbouwkopers gingen je voor. Volg hen stap voor stap in de aankoop van hun droomhuis