Meerwerk nieuwbouw: wat kost het?

Om een nieuwbouwwoning helemaal naar jouw wens te maken, kun je extra aanpassingen laten uitvoeren door de bouwer. Bijvoorbeeld een dakraam of extra stopcontacten. Wat zijn de kosten van dit meerwerk? En kun je deze meefinancieren in je hypotheek?

Kosten van meerwerk

De bouwer of aannemer van een nieuwbouwproject biedt vaak een meer- en minderwerklijst aan. Hierop staat wat je extra kunt laten uitvoeren, wat je achterwege kunt laten en het prijskaartje dat eraan hangt. Benieuwd wat meerwerk gemiddeld kost?

Bekijk ons overzicht van de gemiddelde prijzen van meerwerk

Meerwerk meefinancieren in je hypotheek

Je kunt meerwerk meefinancieren in je hypotheek. Vanaf 2018 mag je tot 100 % van de woningwaarde lenen. Bij een nieuwbouwwoning is dit meestal de optelsom van de koop-/aanneemsom en het meerwerk. Soms wordt ook de bouwrente meegenomen in het hypotheekbedrag. Bekijk samen met de hypotheekadviseur welke kosten je wel en niet kunt meefinancieren in de hypotheek.

Meerwerkkosten beperken: tips

Op de meerwerklijst staan allerlei extra mogelijkheden. Verleidelijk natuurlijk, maar de kosten lopen snel op. Hoe kun je de meerwerkkosten van je nieuwbouwwoning beperken? 

  • Vraag om de meer- en minderwerklijst voordat je de koop-/aannemingsovereenkomst tekent. Je kunt dan nog onderhandelen over de prijzen.
  • Bedenk wat je wel en niet zelf kunt (laten) doen en voor welke prijs. Andere bedrijven verrichten misschien hetzelfde werk voor minder. Aan de inzet van een andere aannemer zitten wel nadelen: zo geeft de bouwer over het algemeen geen toestemming om tijdens de bouw al aan de slag te gaan. Het meerwerk moet dan dus wachten tot na de oplevering.

Over de auteur

Diana Baal - Vereniging Eigen HuisDiana Baal van het team Kopen van Vereniging Eigen Huis: 'We bieden stap voor stap inzicht in het kopen van een huis.'

Ook interessant

Wat zijn de kosten bij nieuwbouw?

Wat zijn de kosten bij nieuwbouw?
Een nieuwbouwwoning kost meer dan alleen de aankoopprijs. Met welke kosten krijg je te maken? Bekijk het kostenoverzichtkeyboard_arrow_right

Nieuwbouw of bestaande bouw?

Nieuwbouw of bestaande bouw?
Ga je voor een bestaand huis of voor nieuwbouw? Aan beide opties zitten voor- en nadelen. Dit zijn de voor- en nadelenkeyboard_arrow_right

10 tips bij meer- en minderwerk

10 tips bij meer- en minderwerk
Via meer- en minderwerk kun je een nieuwbouwwoning naar eigen wens laten aanpassen. Tips meer- en minderwerkkeyboard_arrow_right
Sta ook sterker met ruim 760.000 leden.