
Geplaatst op 17 april 2020
Ken je de wooncrisis nog? Dat was die crisis die al voor de corona-uitbraak speelde. Hoewel de woningmarkt daardoor waarschijnlijk een forse tik krijgt, blijft het woningtekort een groot probleem.
Honderdduizenden woningen
moeten worden gebouwd de komende jaren om het tekort in te lopen Maar waar? Veel gemeentebesturen wijzen liever plekken binnen de bebouwde kom aan dan erbuiten om de groene omgeving te sparen. Prima, maar bouwen binnen de dorps- of stadsgrenzen heeft
ook nadelen. Het is vaak ingewikkeld maar belangrijker nog: er is daar simpelweg niet genoeg plek. We moeten dus ook bouwen aan de randen van de stad, waar nog wel ruimte is.
Tegenstanders zeggen: daar gaat de natuur. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Vaak zijn stadsranden rommelige gebieden, geen indrukwekkend natuurschoon. Daar kunnen ruim opgezette, groene wijken worden gebouwd, met respect voor het omliggende landschap. Als je daar minder huizen per vierkante meter bouwt en ruimte reserveert voor bomen, planten en gras, haal je de natuur via een nieuwe woonwijk de stad in. Dat is ook goed nieuws voor bestaande wijken, die daarmee gezonder, klimaatbestendiger en leefbaarder worden.
In de vierde editie van het Platform Woonstarters doen we daarom samen met Staatsbosbeheer de oproep om zowel binnen als buiten de bebouwde kom te bouwen met respect voor de groene omgeving. Op die manier kunnen we meer woningen bouwen in wijken waar mensen prettig kunnen wonen.
Nieuwsgierig naar het pleidooi van Vereniging Eigen Huis en Staatsbosbeheer?