Met welke partijen krijg je te maken?

Makelaar

Meestal verkoopt een projectontwikkelaar de woningen in een nieuwbouwproject via een makelaar, ook wel de projectmakelaar genoemd. Deze heeft tot taak om de nieuwbouwhuizen aan de man te brengen en werkt in opdracht van de projectontwikkelaar (de verkoper).

Contractpartij

Dit is de partij met wie je het koopcontract afsluit. Dat kan de aannemer zijn, maar ook de projectontwikkelaar. Bij de contractpartij klop je aan voor de garantieregeling en kun je terecht met vragen over de overeenkomst.

Geldverstrekker

De geldverstrekker is de partij bij wie je de hypotheek afsluit. Zij stellen het geld voor het nieuwe huis ter beschikking. Vaak is dit een bank, maar het kan bijvoorbeeld ook een verzekeringsmaatschappij zijn. 

De geldverstrekker is nooit je adviseur of tussenpersoon. Een adviseur of tussenpersoon adviseert en bemiddelt alleen.

Notaris

De notaris leidt de eigendomsoverdracht van grond en woning in goede banen. Hij is bevoegd authentieke aktes op te maken, zoals de eigendomsakte en de hypotheekakte.

Bij de notaris kun je ook 5% van de aanneemsom in depot storten, vlak voor de oplevering.

Ben je al verder in het proces, en benieuwd hoe bijvoorbeeld het voorlopig koopcontract eruit kan zien?  

Naar het stappenplan

 

Stel je persoonlijke vraag

Heb je een vraag over jouw specifieke situatie? Onze Ledenservice staat voor je klaar. Leden kunnen telefonisch, per mail of Whatsapp op werkdagen bij ons terecht.

Handig bij nieuwbouw

Wij helpen graag met checklists, voorbeelddocumenten, stappenplannen en andere handige hulpmiddelen voor kopers van een nieuwbouwwoning.

Leer van onze experts

Onze experts behandelen de meest voorkomende juridische, bouwkundige, financiƫle en fiscale vragen over nieuwbouw.

Kijk mee met andere kopers

Veel nieuwbouwkopers gingen u voor. Volg hen stap voor stap in de aankoop van hun droomhuis.