De 5%-regeling

Bij oplevering mag je een bedrag achterhouden bij de notaris. Hoe werkt deze zogenoemde 5%-regeling precies?

Je hebt het recht om bij oplevering de laatste 5% van de aanneemsom in depot te storten bij de notaris. Mocht de bouwer de oplevergebreken - of gebreken die tijdens de eerste drie maanden opduiken - niet herstellen, dan heb je met deze 5%-regeling een stok achter de deur. 

Bouwer herstelt gebreken niet

Heeft de bouwer de gebreken niet binnen drie maanden na oplevering hersteld? Laat de notaris en de bouwer dit dan voor het verstrijken van de drie maanden termijn in een aangetekende brief weten. Zo voorkom je dat het depot vrijvalt aan de bouwer.

Herstelt de bouwer een gebrek wel binnen drie maanden, laat het depot dan nog wel staan. Dit voor andere gebreken die binnen drie maanden kunnen ontstaan. 

De 5%-regeling geldt ook voor gemeenschappelijke delen in appartementencomplexen.

Stappenplan als de bouwer gebreken niet wil herstellen

Opschortingsrecht

Blijken de gebreken bij oplevering heel ernstig te zijn en is 5% niet voldoende, dan mag je onder bepaalde omstandigheden meer inhouden. Dit valt dan niet onder de 5%-regeling, maar onder het opschortingsrecht. Je houdt dit bedrag in, los van de 5%-regeling. 

Bankgarantie

Als de bouwer een bankgarantie stelt ter waarde van 5% van de aanneemsom, geldt die in plaats van het depot als vervangende zekerheid. Controleer vlak voor de oplevering bij de notaris of de bankgarantie gesteld is en of die een goede vervangende zekerheid biedt.

Stel je persoonlijke vraag

Heb je een vraag over jouw specifieke situatie? Onze Ledenservice staat voor je klaar. Leden kunnen telefonisch, per mail of Whatsapp op werkdagen bij ons terecht.

Handig bij nieuwbouw

Wij helpen je graag met checklists, voorbeelddocumenten, stappenplannen en andere handige hulpmiddelen voor kopers van een nieuwbouw woning.

Leer van onze experts

Onze experts behandelen de meest voorkomende juridische, bouwkundige, financiƫle en fiscale vragen over nieuwbouw.

Kijk mee met andere kopers

Veel nieuwbouwkopers gingen je voor. Volg hen stap voor stap in de aankoop van hun droomhuis