De bouw

Tijdens de bouwfase moet de ondernemer het appartement of de woning opleveren binnen de periode zoals afgesproken in de koop-/aannemingsovereenkomst. U betaalt de ondernemer tijdens de bouw in termijnen.

Start bouw

In de koop-/aannemingsovereenkomst voor een eengezinswoning staat dat de bouwer binnen drie maanden na het tekenen van het contract moet beginnen met de bouw van het complex waarvan de woning deel uitmaakt. Als er opschortende voorwaarden in het contract staan, gaat deze termijn pas lopen als de laatste opschortende voorwaarde in vervulling is gegaan. Een voorbeeld van een opschortende voorwaarde is dat er een minimum aantal woningen verkocht moet zijn in het nieuwbouwproject.

Werkbare werkdagen

In veel contracten staat hoeveel werkbare werkdagen de aannemer de tijd heeft de woning of het appartement te bouwen. Bij een koop-/aannemingsovereenkomst met garantie van SWK, BouwGarant of Woningborg geldt het volgende: 

  • Koopt u een appartement, dan gaan de werkbare dagen lopen als de bouw van het gebouw begint.
  • Koopt u een eengezinswoning, dan gaan de werkbare dagen lopen als de ruwe begane grondvloer klaar is. De periode tussen het gereed zijn van de ruwe begane grondvloer en de start van de bouw van het complex waarvan de eengezinswoning onderdeel is, is niet bepaald.

In de algemene voorwaarden bij de koop-/aannemingsovereenkomst staat dat een dag onwerkbaar is als de ondernemer vijf uur of meer niet heeft kunnen werken wegens weersomstandigheden of overmacht. Gemiddeld zitten er 180 werkbare dagen in een jaar.

Betalingen

In de koop-/aannemingsovereenkomst is vastgelegd wanneer u moet betalen. In de overeenkomst met SWK-, BouwGarant- of Woningborggarantie is een betalingsregeling in termijnen opgenomen. Er staat wanneer welke termijn betaald moet worden en welk percentage van de aanneemsom daarbij hoort. Een termijn kan bijvoorbeeld zijn dat u 20 % van de aanneemsom moet betalen als het dak waterdicht is. Betaalt u niet op tijd, dan krijgt u een boeterente.

De bouwer mag niet vragen om vooruitbetaling. Volgens de wet moeten betalingen namelijk bij benadering overeenstemmen met de voortgang van de bouw. Betaalt u toch termijnen voor werk dat nog niet is uitgevoerd, dan loopt u een groot financieel risico. Als de ondernemer failliet gaat, is de kans klein dat u het geld terug krijgt. Te vroeg betaalde termijnen vallen niet onder de garantie van SWK-, BouwGarant en Woningborg.

Verstuurt de bouwer volgens het contract te vroeg een nota, meld dit dan schriftelijk aan de bouwer. Schrijf in de brief dat u de factuur betaalt zodra de werkzaamheden die bij de termijnnota horen, klaar zijn. Vraag ook om een bevestiging of creditnota.

Klaar voor de volgende fase?

Ben je al verder in het proces, en benieuwd wat bijvoorbeeld het voordeel is van een kopersvereniging?

Naar het stappenplan

  
Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid