Hypotheek aanvragen nieuwbouw

Een hypotheek aanvragen voor uw nieuwbouwhuis is eigenlijk niet anders dan bij een bestaande woning. Wel krijgt u te maken met een bouwdepot. Hoe zit dat precies?

Hypotheekvormen

Koopt u voor het eerst een huis, dan kunt u alleen kiezen uit een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Bij deze hypotheekvormen mag u de hypotheekrente aftrekken van uw inkomen. In maximaal 30 jaar lost u de lening helemaal af. 

Heeft u al een eigen huis, met een hypotheek van voor 1 januari 2013, dan kunt u de oude hypotheekvorm onder bepaalde voorwaarden voortzetten. Een nieuwe extra lening moet wel annuïtair of lineair worden afgelost.

Lees meer over hypotheekvormen

Hypotheek afsluiten

Als u weet welke hypotheek u wilt, vraagt u een offerte aan bij een geldverstrekker. Een adviseur kan u daarbij helpen. In eerste instantie krijgt u een renteaanbod. Daarin staan de afgesproken rente, de hypotheeksom en welke stukken u moet aanleveren. 
Na het ondertekenen en inleveren van deze stukken ontvangt u de bindende offerte. Uw hypotheekaanvraag is akkoord bevonden, en zodra u de offerte teruggezonden hebt, zal de geldverstrekker de instructies voor uw notaris versturen.

Lees meer over hypotheek afsluiten

U kunt een hypotheek afsluiten via de hypotheekadviseurs van Vereniging Eigen Huis. Onze adviseurs zijn onafhankelijk, kijken kritisch naar het aanbod en handelen in uw belang. Maak een afspraak voor een gratis oriënterend gesprek.

Bouwdepot

Omdat bij de notaris bij passeren alleen het geld voor de grond en eerste termijn betaalt hoeft te worden, wordt het restant door de bank in een bouwdepot gestort. Dat is een bankrekening waarvan u de facturen (termijnen) betaalt voor de bouw van het huis. Bewaar deze facturen goed. De geldverstrekker vraagt achteraf vaak om een kopie van de factuur. 

Rente bouwdepot

Vanaf het moment dat u de hypotheekakte heeft getekend, gaat u rente betalen over het totale hypotheekbedrag. Over het deel van de hypotheek dat in het bouwdepot staat, ontvangt u rente van de geldverstrekker. Vaak is dat dezelfde rente als die u voor de hypotheek betaalt, soms ligt het rentepercentage wat lager.

In het begin staat er een behoorlijk bedrag in het bouwdepot, omdat u nog weinig facturen heeft betaald. Geleidelijk aan betaalt u steeds meer bouwtermijnen en slinkt het bouwdepot. Dan betaalt u dus meer rente dan u ontvangt. Dit wordt ook wel 'renteverlies tijdens de bouw' genoemd.  

Dubbele lasten

Laat u goed informeren over de lasten tijdens de bouw. U betaalt niet alleen voor de nieuwe hypotheek. Misschien heeft u daarnaast ook nog de hypotheek of de huur voor de huidige woning. Of een overbruggingskrediet, omdat u de overwaarde van uw huidige huis al nodig heeft om de bouw te kunnen betalen. Vraag uw hypotheekadviseur door te rekenen waar uw maandlasten op uit komen.

Klaar voor de volgende fase?

Bent u al verder in het proces, en benieuwd wat u kunt verwachten tijdens de bouwfase?

Of ga naar het stappenplan Nieuwbouw  

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid