Hypotheek afsluiten

Nadat u heeft besloten welke hypotheek u wilt, vraagt u een offerte aan bij een geldverstrekker. Een adviseur kan u daarbij helpen. Vervolgens ontvangt u eerst een rentevoorstel van de geldverstrekker. U krijgt een bindende offerte als de geldverstrekker alle benodigde documenten heeft ontvangen en deze stukken heeft geaccepteerd.

Lees meer over hypotheek afsluiten

Stukken aanleveren

In het rentevoorstel staat welke stukken de geldverstrekker nodig heeft, voordat hij definitief akkoord kan gaan met het afgeven van de bindende offerte. Bijvoorbeeld een kopie van uw identiteitsbewijs, een werkgeversverklaring, een kopie van uw salarisstrook, en een kopie van de koop-/aannemingsovereenkomst.

Geldigheidsduur hypotheekofferte

Op een hypotheekofferte staan twee data: de offertedatum en de uiterste passeerdatum. De offertedatum geeft aan tot wanneer het aanbod geldig is. Voor deze datum moet u tekenen en de offerte terugsturen naar de geldverstrekker. 

De bindende offerte is vervolgens, afhankelijk van de geldverstrekker, twee tot zeven maanden geldig tot de passeerdatum aanbreekt. Voor deze datum moet u naar de notaris om de hypotheekakte te tekenen. Anders vervalt de offerte. Bij veel geldverstrekkers is er een mogelijkheid om de offerte te verlengen. Het duurt gemiddeld twee maanden na het versturen van de hypotheekaanvraag voordat de hypotheekakte passeert bij de notaris. 

Lees meer over de hypotheekofferte

Offerte annuleren

Voor het annuleren van een getekende offerte brengt de geldverstrekker mogelijk kosten in rekening. Deze verschillen per geldverstrekker en liggen tussen de 0,5% en 1% van de hoofdsom. Bij sommige geldverstrekkers is annuleren kosteloos, tenzij de geldigheidsduur van de offerte verlengd is.

Eigen Huis Hypotheekadvies

De hypotheekadviseurs van Vereniging Eigen Huis zijn er voor iedereen met een woningwens, ook voor mensen die moeilijker een hypotheek kunnen krijgen. De adviseurs zijn onafhankelijk, kijken kritisch naar het aanbod en handelen in uw belang. Samen met u bepalen zij welke hypotheek het beste bij u past, nu en in de toekomst. Maak een afspraak voor een gratis oriënterend gesprek.

 

 

Heeft u nog vragen?

Heeft u nog vragen?
Heeft u een vraag over uw specifieke situatie? Onze Ledenservice staat voor u klaar. Leden kunnen telefonisch, per mail of via Whatsapp op werkdagen bij ons terecht. Ledenservicekeyboard_arrow_right

Handig bij nieuwbouw

Handig bij nieuwbouw
Wij helpen graag met checklists, voorbeelddocumenten, stappenplannen en andere handige hulpmiddelen voor kopers van een nieuwbouwwoning. Bekijk de stappenplannenkeyboard_arrow_right

Leer van onze experts

Leer van onze experts
Onze experts behandelen de meest voorkomende juridische, bouwkundige, financiële en fiscale vragen over nieuwbouw. Ga naar blogskeyboard_arrow_right

Kijk mee met andere kopers

Kijk mee met andere kopers
Veel nieuwbouwkopers gingen u voor. Volg hen stap voor stap in de aankoop van hun droomhuis. Kijk en lees meekeyboard_arrow_right
Sta ook sterker met bijna 750.000 leden. Word lid