Bouwvocht verwijderen 

In een gemiddelde nieuwbouwwoning zit zo’n 4.000 liter water. Vooral bij het storten van beton en cement wordt veel water gebruikt. En tijdens het bouwproces staat vooral de ruwbouw bloot aan alle weersinvloeden. 

Tips om bouwvocht in huis te verminderen

Temperatuur langzaam omhoog

Stook de temperatuur in de woning niet te snel op. Verwarm het huis liever iedere week een graadje hoger. Een te snelle opwarming verhoogt het risico op scheurvorming. 

Goed ventileren

Zet, wanneer u thuis bent, regelmatig de ramen en ventilatieroosters tegelijk open. Door een goede luchtcirculatie drogen alle muren, vloeren en plafonds het snelst. Laat daarom de eerste periode ook de deuren in huis open staan. Niet helemaal tegen de muur, want door het vocht uit de muur kan de deur kromtrekken.  

Zet het eerste jaar het meubilair 5 centimeter van de muur, zodat de lucht ook daar kan komen en de muren echt kunnen drogen.

Afzuigsysteem in de hoogste stand

Zet het mechanische ventilatiesysteem regelmatig op de hoogste stand. Maar in de laagste stand of uit als u gaat hakken of breken. Anders komt er te veel bouwstof in het systeem. Maak het mechanische ventilatiesysteem schoon als alle werkzaamheden zijn afgerond.

Weinig water gebruiken bij de schoonmaak

Uw woning is bij oplevering bezemschoon. U moet dus zelf aan de slag. Gebruik bij de schoonmaak zo weinig mogelijk water. Verwijder bijvoorbeeld zand- en cementresten met een droge borstel of een (bouw)stofzuiger. Zet op die momenten de mechanische ventilatie even uit. Dit voorkomt dat al het stof in het systeem wordt gezogen. Ramen moet u overigens wel met veel water schoonmaken. Vuil en zand maken anders makkelijk krassen. 

Heeft u nog vragen?

Heeft u nog vragen?
Heeft u een vraag over uw specifieke situatie? Onze Ledenservice staat voor u klaar. Leden kunnen telefonisch, per mail of via Whatsapp op werkdagen bij ons terecht. Ledenservicekeyboard_arrow_right

Handig bij nieuwbouw

Handig bij nieuwbouw
Wij helpen graag met checklists, voorbeelddocumenten, stappenplannen en andere handige hulpmiddelen voor kopers van een nieuwbouwwoning. Bekijk de stappenplannenkeyboard_arrow_right

Leer van onze experts

Leer van onze experts
Onze experts behandelen de meest voorkomende juridische, bouwkundige, financiële en fiscale vragen over nieuwbouw. Ga naar blogskeyboard_arrow_right

Kijk mee met andere kopers

Kijk mee met andere kopers
Veel nieuwbouwkopers gingen u voor. Volg hen stap voor stap in de aankoop van hun droomhuis. Kijk en lees meekeyboard_arrow_right
Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid