Vloer- en wandafwerking

Gaat u in uw nieuwbouwwoning zelf de wanden en vloeren afwerken? Of laat u deze klussen doen? Wij hebben een aantal aandachtspunten op een rij gezet. 

Aandachtspunten voor de wandafwerking

 • De meeste bouwers leveren behangklaar op. Dan kunnen er nog kleine gaatjes in de muur zitten. Een behangklare ondergrond is nog niet geschikt om te sauzen. Dat is wel het geval bij een ondergrond die sausklaar is. Dan wordt de wand glad afgeleverd. 
 • Snijd bij het aanbrengen van stucwerk de binnenhoeken in, bijvoorbeeld met een plamuurmes. De binnenhoeken zijn de hoeken van twee muren of de hoek tussen een muur en het plafond. Snijd u deze niet in, dan kunnen door werking van de verschillende vlakken scheuren in de hoeken ontstaan. 
 • Vraag advies aan de aannemer over het kleurgebruik en het type verf. Sommige combinaties van verfsoorten hechten niet goed op elkaar.  

Aandachtspunten voor de vloerafwerking

 • Meet eerst het vochtgehalte van de vloer voordat u vloerbedekking legt. Dat is met name belangrijk bij laminaat of hout. 
 • Kijk of u een egalisatielaag op de dekvloer nodig heeft. Dit is afhankelijk van de afwerking. Standaard wordt een vloer niet vlak genoeg opgeleverd om elk type vloerbedekking te kunnen leggen. Een vlakke vloer is vooral belangrijk bij laminaat en parket. 
 • Heeft u een zandcementdekvloer of een anhydrietvloer? Voor het lijmen van een vloerafwerking zijn op een anhydrietvloer andere materialen nodig dan voor een cementdekvloer. Anhydriet is een gipsgebonden mortel die in vloeibare vorm wordt uitgestort over de constructievloer. Op een anhydrietvloer zit een fijn kalkhuidje dat er eerst af moet, anders hecht de lijm niet goed. 
 • Zet de vloerverwarming na het storten van de vloer de eerste acht weken niet aan. Vraag voor het opstoken van de vloerverwarming de bouwer om advies. Te snel opstoken kan tot scheurvorming leiden.

Lees meer over vloeren leggen in een nieuwbouwwoning

Aandachtspunten voor het tegelen

Een badkamer of toilet moet waterdicht zijn. Bij gebruik van tegels zorgen alle materialen voor het tegelen samen voor die waterdichtheid:

 • Voorstrijk
  Deze is nodig voor een goede hechting.
 • Afdichting naden en doorvoeren
  Bij de douchehoek moeten alle inwendige hoeken en leidingdoorvoeren waterdicht gemaakt worden. Hiervoor zijn speciale pasta's en tapes te koop.
 • Tegellijm
  De tegellijm moet het hele oppervlak bedekken.
 • Tegels
  Geglazuurde tegels zijn waterdicht.
 • Voegwerk
  Het voegmateriaal moet waterdicht zijn.
 • Kitnaden
  De inwendige hoeken worden afgekit met schimmelbestendige siliconenkit.

Heeft u nog vragen?

Heeft u nog vragen?
Heeft u een vraag over uw specifieke situatie? Onze Ledenservice staat voor u klaar. Leden kunnen telefonisch, per mail of via Whatsapp op werkdagen bij ons terecht. Ledenservicekeyboard_arrow_right

Handig bij nieuwbouw

Handig bij nieuwbouw
Wij helpen graag met checklists, voorbeelddocumenten, stappenplannen en andere handige hulpmiddelen voor kopers van een nieuwbouwwoning. Bekijk de stappenplannenkeyboard_arrow_right

Leer van onze experts

Leer van onze experts
Onze experts behandelen de meest voorkomende juridische, bouwkundige, financiële en fiscale vragen over nieuwbouw. Ga naar blogskeyboard_arrow_right

Kijk mee met andere kopers

Kijk mee met andere kopers
Veel nieuwbouwkopers gingen u voor. Volg hen stap voor stap in de aankoop van hun droomhuis. Kijk en lees meekeyboard_arrow_right
Sta ook sterker met bijna 750.000 leden. Word lid