Vloer- en wandafwerking

Waar let u op bij de wand- en vloerafwerking?

Aandachtspunten voor de wandafwerking

  • De meeste bouwers leveren behangklaar op. Dan kunnen er nog kleine gaatjes in de muur zitten. Een behangklare ondergrond is niet geschikt om te sauzen. Bij sausklaar wordt de wand glad afgeleverd. 
  • Snijd bij het aanbrengen van stucwerk de binnenhoeken in. Doet u dat niet, dan kunnen door werking van de verschillende vlakken scheuren in de hoeken ontstaan. 
  • Kies verf op basis van de ondergrond en het gebruik voor binnen of buiten. Vraag eventueel advies aan de bouwer over de gebruikte kleuren en de soort verf.  
  • Schilderwerk blijft langer goed als u het twee keer per jaar schoonmaakt met water en een milieuvriendelijk schoonmaakmiddel.

Aandachtspunten voor de vloerafwerking

  • Meet eerst het vochtgehalte van de vloer voordat u vloerbedekking legt. Dat is met name belangrijk bij laminaat of hout. 
  • Kijk of u een egalisatielaag op de dekvloer nodig heeft. Dit is afhankelijk van de afwerking. Standaard wordt een vloer niet vlak genoeg opgeleverd om elk type vloerbedekking te kunnen leggen. Een vlakke vloer is vooral belangrijk bij laminaat en parket. 
  • Heeft u een zandcementdekvloer of een anhydrietvloer? Voor het lijmen van een vloerafwerking zijn op een anhydrietvloer andere materialen nodig dan voor een cementdekvloer. Op een anhydrietvloer zit een fijn kalkhuidje dat er eerst af moet, anders hecht de lijm niet goed. 
  • Zet de vloerverwarming na het storten van de vloer de eerste acht weken niet aan. Vraag voor het opstoken van de vloerverwarming de bouwer om advies. Te snel opstoken kan tot scheurvorming leiden.

Aandachtspunten voor het tegelwerk

  • Gebruik een waterdicht tegelwerksysteem in vochtige ruimtes zoals de badkamer. Een kitnaad alleen is niet voldoende. Alle producten samen - de voorstrijk, het voegwerk, de tegellijm en de kitnaad- zorgen voor voldoende waterdichtheid. 
  • Heeft u met de leverancier afspraken gemaakt over hoe het tegelwerk moet worden aangebracht? Zet die afspraken op papier. 

Heeft u nog vragen?

Heeft u een vraag over uw specifieke situatie? Onze Ledenservice staat voor u klaar. Leden kunnen telefonisch, per mail of via Whatsapp op werkdagen bij ons terecht.

Handig bij nieuwbouw

Wij helpen graag met checklists, voorbeelddocumenten, stappenplannen en andere handige hulpmiddelen voor kopers van een nieuwbouwwoning.

Leer van onze experts

Onze experts behandelen de meest voorkomende juridische, bouwkundige, financiële en fiscale vragen over nieuwbouw.

Kijk mee met andere kopers

Veel nieuwbouwkopers gingen u voor. Volg hen stap voor stap in de aankoop van hun droomhuis.