Meer- en minderwerk vaststellen

Heeft u extra wensen voor de nieuwe woning, dan heet dat meerwerk. Wilt u zaken weglaten, dan heet het minderwerk. Het is belangrijk de mogelijkheden van meer- en minderwerk en de daaraan verbonden prijzen te krijgen voordat u uw handtekening zet onder de koop-/aannemingsovereenkomst. Uw onderhandelingspositie is dan sterker. U kunt het gewenste meer- en minderwerk meteen afspreken. En u komt achteraf niet voor verrassingen te staan, zoals beperkte mogelijkheden of hoge prijzen.

Let erop dat er geen 'bedragen op aanvraag' staat, of iets van gelijke strekking. Accepteer alleen harde prijsopgaven. Houd de deadline voor het doorgeven van meer- en minderwerk goed in de gaten, en zorg ervoor dat het meer- en minderwerk duidelijk en volledig omschreven is.

Uw rechten en plichten bij meer- en minderwerk:

  • Vraag om de meer- en minderwerklijst voordat u de koop-/aannemingsovereenkomst tekent. Zo kunt u nog onderhandelen over de te verrichten werkzaamheden.
  • Meer- en minderwerkopties moeten duidelijk omschreven staan. Een meerwerkoptie 'zolderopbouw' is niet voldoende. Want hoeveel stopcontacten worden er dan bijvoorbeeld geplaatst en hoe worden de wanden afgewerkt?
  • Kijk goed naar de deadlines voor het opgeven van uw meer- en minderwerkopties.
  •  Let erop dat op de meer- en minderwerklijsten prijzen staan genoemd. Accepteer geen ‘bedragen op aanvraag’ of ‘prijs nader te bepalen’
  • Bekijk goed wat u wel en niet zelf kunt (laten) doen en voor welke prijs.
  • Betaal niet te veel vooruit, maximaal 25%. Meer hoef u niet vooruit te betalen voor meerwerk als u een contract hebt met garantie van SWK, Woningborg en Bouwgarant. Het resterende bedrag betaalt u als het werk af is.
  • Controleer bij de oplevering van uw woning altijd de meer- en minderwerklijst. Een bouwkundige van Vereniging Eigen Huis kan controleren of zowel het meer- en minderwerk op de juiste manier en volgens afspraak is uitgevoerd.

Gemiddelde prijzen voor meer- en minderwerk

Wilt u weten wat de gemiddelde prijzen zijn voor de meest voorkomende meerwerkopties? Vereniging Eigen Huis onderzocht ruim driehonderd meer- en minderwerklijsten van haar leden (2017).


Heeft u nog vragen?

Heeft u een vraag over uw specifieke situatie? Onze Ledenservice staat voor u klaar. Leden kunnen telefonisch, per mail of via Whatsapp op werkdagen bij ons terecht.

Handig bij nieuwbouw

Wij helpen graag met checklists, voorbeelddocumenten, stappenplannen en andere handige hulpmiddelen voor kopers van een nieuwbouwwoning.

Leer van onze experts

Onze experts behandelen de meest voorkomende juridische, bouwkundige, financiële en fiscale vragen over nieuwbouw.

Kijk mee met andere kopers

Veel nieuwbouwkopers gingen u voor. Volg hen stap voor stap in de aankoop van hun droomhuis.

Veelgestelde vragen

Kan ik meerwerk voor mijn nieuwbouwwoning door een ander dan de bouwer laten uitvoeren?

Mag de aannemer het door mij gevraagde meerwerk voor mijn nieuwbouwwoning weigeren?

Wanneer moet ik meerwerk betalen?