Werd het huis op tijd opgeleverd? En maakten jullie gebruik van opleveringskeuring met een bouwkundig adviseur?

Op zoek naar een charmant huis in Vught - deel 7

Paul: ‘Het huis zou december 2015 opgeleverd worden. Maar door de zachte winter van 2014 kregen we al in juli de sleutels. Bij de opleveringskeuring schakelden we een kennis van Jennekes familie in, die dit werk voor VEH en Woningborg had gedaan. Kritisch ging hij de woning door, ieder kitrandje nam hij mee, elk stopcontact probeerde hij.

Hij stond erop dat het bouwstof verwijderd werd. In het bad bleek onder die stoflaag een grote kras te zitten. Na vier uur keuren – die tijd heb je écht nodig bij een nieuwbouwhuis – had hij een lijst van acht A-4tjes met verbeterpunten en oplevergebreken, die in de maanden daarna werden hersteld. Door de vijf-procentregeling hadden we een stok achter de deur.

Een tip: is de aannemer het bij de keuring met bepaalde punten niet eens, accepteer dat dan niet en schrijf op dat het onder protest gaat. Wij hebben dat gedaan met een bobbel die we op zolder in de aftimmering zagen. “Niet mooi, maar het voldoet aan de eisen,” zei de aannemer. Bij Woningborg vroeg ik de afwijkingsmarges op. Bij ons bleek het meer dan de toegestane vijf procent te zijn. We wilden graag dat het dak opengemaakt werd, we bleven aandringen. Uiteindelijk werd daar gehoor aan gegeven. Een steunbalk in het dak bleek geknakt… In de week van onze bruiloft hebben de bouwvakkers dat hersteld. Na de huwelijksreis stond er zelfs een bloemetje op tafel. Zo is het geschil uiteindelijk keurig opgelost.’

Verder lezen? Ga door naar deel 8

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid