Met welke partijen krijgt u te maken?

Makelaar

Meestal verkoopt een projectontwikkelaar de woningen in een nieuwbouwproject via een makelaar, ook wel de projectmakelaar genoemd. Deze heeft tot taak om de nieuwbouwhuizen aan de man te brengen en werkt in opdracht van de projectontwikkelaar (de verkoper).

Contractpartij

Dit is de partij met wie u het koopcontract afsluit. Dat kan de aannemer zijn, maar ook de projectontwikkelaar. Bij de contractpartij klopt u aan voor de garantieregeling en kunt u terecht met vragen over de overeenkomst.

Geldverstrekker

De geldverstrekker is de partij bij wie u de hypotheek afsluit. Zij stellen het geld voor het nieuwe huis ter beschikking. Vaak is dit een bank, maar het kan bijvoorbeeld ook een verzekeringsmaatschappij zijn.

Een geldverstrekker is niet hetzelfde als een adviseur of tussenpersoon. Een adviseur of tussenpersoon adviseert en bemiddelt alleen. De adviseur kan wel werkzaam zijn bij de geldverstrekker.  

Notaris

De notaris leidt de eigendomsoverdracht van grond en woning in goede banen. Hij is bevoegd authentieke aktes op te maken, zoals de eigendomsakte en de hypotheekakte.

Bij de notaris kunt u ook 5 % van de aanneemsom in depot storten, vlak voor de oplevering.

Bent u al verder in het proces, en benieuwd hoe bijvoorbeeld het voorlopig koopcontract eruit kan zien?  

Naar het stappenplan

 

Heeft u nog vragen?

Heeft u een vraag over uw specifieke situatie? Onze Ledenservice staat voor u klaar. Leden kunnen telefonisch, per mail of via Whatsapp op werkdagen bij ons terecht.

Handig bij nieuwbouw

Wij helpen graag met checklists, voorbeelddocumenten, stappenplannen en andere handige hulpmiddelen voor kopers van een nieuwbouwwoning.

Leer van onze experts

Onze experts behandelen de meest voorkomende juridische, bouwkundige, financiƫle en fiscale vragen over nieuwbouw.

Kijk mee met andere kopers

Veel nieuwbouwkopers gingen u voor. Volg hen stap voor stap in de aankoop van hun droomhuis.
Sta ook sterker met bijna 750.000 leden