Tekeningen en technische omschrijving

Wat u precies koopt staat in de tekeningen en de (technische) omschrijving. Deze vindt u bij de verkoopbrochure van de te bouwen woning.

De tekeningen en de technische omschrijving van een nieuwbouwwoning kunnen vragen oproepen. Let onder meer op de volgende punten:

1. Artist impression

In de verkoopbrochure is een artist impression opgenomen van de woning - een plaatje van hoe het huis eruit komt te zien. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Kleuren of andere elementen kunnen afwijken van hoe het er in werkelijkheid uit komt te zien. De technische omschrijving en de bouwtekeningen zijn daarom leidend bij de bouw van de woning. 

2. Stelposten

Een stelpost geeft u na het tekenen van de koop-/aanneemovereenkomst de keuze uit verschillende materialen of onderdelen. Het kan bijvoorbeeld gaan om tegelwerk. Stelposten staan in de technische omschrijving en worden later verrekend. 

3. Omschrijving van ruimten

De omschrijving van de ruimten in het huis volgens het Bouwbesluit bepaalt aan welke eisen de ruimten moeten voldoen. Denk aan isolatie, ventilatie, hoogte, geluidsreductie, te verwachten afwerkingsniveau en hoeveelheid daglicht.

4. Materiaalomschrijvingen

Om teleurstellingen en discussies tijdens het bouwproces te voorkomen is het goed om van te voren duidelijkheid te hebben over de materiaalkeuzes. Vraag ernaar en laat de specificaties vastleggen.
Als in de omschrijving bijvoorbeeld staat dat de kozijnen van het huis van hout zijn, is het belangrijk of het vurenhout is of hardhout. De levensduur en het onderhoud van deze houtsoorten verschillen nogal. 

5. Behang- of sausklaar

Wordt uw nieuwbouwwoning behangklaar opgeleverd, dan betekent dat letterlijk: gereed voor behangwerk. De wanden zijn dan niet gereed voor sauzen of stuken. Wilt u dat de woning ‘sausklaar’ wordt opgeleverd, vraag hier dan specifiek naar en neem dit op in de contractstukken.

6. Energiezuinigheid

Een nieuwbouwwoning voldoet aan de bouweisen die gelden op het moment van aanvraag van de bouwvergunning. De isolatie-eisen in het Bouwbesluit zijn per 1 januari 2015 veranderd.

Lees meer over het energielabel

Heeft u nog vragen?

Heeft u nog vragen?
Heeft u een vraag over uw specifieke situatie? Onze Ledenservice staat voor u klaar. Leden kunnen telefonisch, per mail of via Whatsapp op werkdagen bij ons terecht. Ledenservicekeyboard_arrow_right

Handig bij nieuwbouw

Handig bij nieuwbouw
Wij helpen graag met checklists, voorbeelddocumenten, stappenplannen en andere handige hulpmiddelen voor kopers van een nieuwbouwwoning. Bekijk de stappenplannenkeyboard_arrow_right

5 tips bij het kopen van een nieuwbouwhuis

5 tips bij het kopen van een nieuwbouwhuis
Wie een nieuwbouwhuis aanschaft, wordt ineens geconfronteerd met vage begrippen in de technische omschrijving. Jan Roelof licht het toe. Lees meerkeyboard_arrow_right

Kijk mee met andere kopers

Kijk mee met andere kopers
Veel nieuwbouwkopers gingen u voor. Volg hen stap voor stap in de aankoop van hun droomhuis. Kijk en lees meekeyboard_arrow_right
Sta ook sterker met bijna 750.000 leden. Word lid