Te late oplevering

De bouwtijd

In de koop-/aannemingsovereenkomst staat hoelang de bouwer mag doen over de bouw van de woning. De bouwtijd wordt meestal uitgedrukt in een aantal werkbare werkdagen. 

Werkbare werkdagen

Werkbare werkdagen zijn dagen waarop normaal gesproken wordt gewerkt, dus zonder algemene erkende rust- en feestdagen, vakantiedagen en andere vrije dagen. Slecht weer, zoals strenge vorst, kan in de bouw ook een onwerkbare werkdag opleveren. Een kalenderjaar heeft gemiddeld 180 werkbare werkdagen.

Het komt regelmatig voor dat bouwers langer over de bouw doen dan is afgesproken in het contract. Vaak houdt de bouwer zelf bij welke dagen werkbaar zijn en welke niet.

Wat kunt u doen als de bouwer de bouwtijd overschrijdt?

Zorg in ieder geval dat u de start van de bouw zwart op wit heeft. Als het goed is, krijgt u hier een termijnfactuur van.

Vraag, als de opleverdatum nadert, hoeveel werkbare werkdagen de bouwer heeft geteld. Als u vermoedt dat het niet klopt, kunt u het laten narekenen door een jurist. U kunt ook zelf weerregistraties opvragen bij www.bouwkosten.nl

Heeft de bouwer inderdaad de bouwtijd overschreden? Wijs hem er dan schriftelijk op. U heeft in dat geval vaak recht op schadevergoeding. In de meeste koop-/aannemingsovereenkomsten zijn daarover bepalingen opgenomen.

Heeft u nog vragen?

Heeft u een vraag over uw specifieke situatie? Onze Ledenservice staat voor u klaar. Leden kunnen telefonisch, per mail of via Whatsapp op werkdagen bij ons terecht.

Handig bij nieuwbouw

Wij helpen graag met checklists, voorbeelddocumenten, stappenplannen en andere handige hulpmiddelen voor kopers van een nieuwbouwwoning.

Leer van onze experts

Onze experts behandelen de meest voorkomende juridische, bouwkundige, financiële en fiscale vragen over nieuwbouw.

Kijk mee met andere kopers

Veel nieuwbouwkopers gingen u voor. Volg hen stap voor stap in de aankoop van hun droomhuis.

Rechtsbijstand nodig?

Heeft u een geschil met een makelaar, aannemer of een andere professionele partij? Als lid van Vereniging Eigen Huis kunt u rekenen op onze Rechtsbijstand. Profiteer van onze brede expertise.

Eigen Huis Rechtsbijstand
Sta ook sterker met bijna 750.000 leden