De vooroplevering

Een of twee weken voor de echte oplevering nodigt de bouwer u uit voor de vooroplevering. Dit is niet verplicht en het is ook geen juridisch moment, maar het kan wel handig zijn.

Voordelen van een vooroplevering

  • Gebreken worden in een eerder stadium ontdekt, waardoor veel gebreken al voor de oplevering zijn opgelost.
  • De kans is groot dat er na de oplevering minder of geen herstelwerkzaamheden nodig zijn.

Bezwaren tegen een vooroplevering

  • Twee momenten die lijken op een oplevering, kunnen tot discussies leiden. Alleen het moment van de officiële sleuteloverdracht is de echte oplevering. 
  • Omdat tijdens de vooroplevering de woning nog niet helemaal klaar is, kan maar een gedeeltelijke controle worden uitgevoerd. 

Ons advies

U bent niet verplicht aanwezig te zijn bij een vooroplevering. Gaat u er wel naartoe? Teken dan geen enkele lijst en neem geen sleutel in ontvangst. Dat doet u pas bij de officiële oplevering.

U kunt tijdens de vooroplevering wel bijvoorbeeld de meer- en minderwerklijsten en technische omschrijving meenemen en controleren of de bouwer die goed heeft uitgevoerd.

Neem het vooropleverrapport dat u tijdens de vooroplevering ontvangt, weer mee naar de echte oplevering om te controleren of fouten goed zijn hersteld. 

Plan tijdig de opleveringskeuring in voor de officiële oplevering. U kunt de oplevering zelf doen maar wij adviseren u te laten bijstaan door een bouwkundige via Vereniging Eigen Huis. Hij staat aan uw kant, sluit discussiepunten met de bouwer kort en geeft u direct inzicht in de zichtbare bouwkundige gebreken.  

Heeft u nog vragen?

Heeft u een vraag over uw specifieke situatie? Onze Ledenservice staat voor u klaar. Leden kunnen telefonisch, per mail of via Whatsapp op werkdagen bij ons terecht.

Handig bij nieuwbouw

Wij helpen graag met checklists, voorbeelddocumenten, stappenplannen en andere handige hulpmiddelen voor kopers van een nieuwbouwwoning.

Leer van onze experts

Onze experts behandelen de meest voorkomende juridische, bouwkundige, financiƫle en fiscale vragen over nieuwbouw.

Kijk mee met andere kopers

Veel nieuwbouwkopers gingen u voor. Volg hen stap voor stap in de aankoop van hun droomhuis.