Het bouwplan wijzigt

Wat kunt u doen als u te maken krijgt met een wijziging tijdens de bouw? Volg dan onderstaand stappenplan als u een model koop-/aannemingsovereenkomst hebt. 

1. Meld de wijziging zo snel mogelijk schriftelijk

 • Stuur de bouwer een aangetekende brief. De bouwer is de ondernemer die in uw koop-/aannemingsovereenkomst staat. 
  Geef aan op welke punten de bouwer afwijkt.
 • Vraag de bouwer om alsnog zijn afspraken na te komen. 
 • Vraag om een schriftelijk antwoord met een oplossing binnen bijvoorbeeld twee weken. 

Als de bouwer niet reageert, het probleem niet wil oplossen of niet met een goede oplossing komt, ga naar stap 2. 

2. Eis schadevergoeding of nakoming 

Wat u kunt eisen en/of doen, hangt af van de soort wijziging. Er zijn grofweg drie soorten wijzigingen. 

 • Een wijziging die makkelijk ongedaan kan worden gemaakt
  Zoals een verkeerde voordeur in het huis. Zet de wijziging in het proces verbaal dat wordt gemaakt bij oplevering. Punten die hierin staan en zijn ondertekend door u en de bouwer moet de bouwer binnen drie maanden na oplevering oplossen. 
 • Een wijziging die tijdens de bouw nog ongedaan gemaakt kan worden, maar niet daarna
  U ziet bijvoorbeeld dat de bouwer net is begonnen met het plaatsen van de verkeerde gevelstenen. Of de hoogte van uw woonkamer wordt een stuk lager en de werknemers zijn net met de bekisting begonnen. Neem in dat geval al tijdens de bouw actie. Dat kan eventueel via een spoedarbitrage. Zoek wel eerst uit of dit in uw situatie zinvol is. U kunt hiervoor contact opnemen met ons Informatie en Adviescentrum, (033) 450 77 50. Houd uw lidmaatschapsnummer bij de hand. Zie verder stap 3.
 • Als een wijziging niet meer ongedaan gemaakt kan worden
  Bijvoorbeeld omdat de wijziging technisch noodzakelijk is. Dan kunt u schadevergoeding vorderen. Bepaal hoe hoog de schade is, bijvoorbeeld via een taxateur, en vraag de bouwer schriftelijk om schadevergoeding. Werkt de bouwer niet mee? Zet de wijziging in het proces verbaal dat wordt gemaakt bij oplevering, zodat duidelijk is dat u de wijziging niet accepteert. 

In uitzonderingsgevallen kunt u van het contract af. Dat is alleen als de afwijking van het bouwplan erg groot is en u daardoor iets heel anders krijgt dan wat u heeft gekocht. Vraag wel eerst aan een jurist of uw situatie onder deze regel valt.

3. Stel de bouwer in gebreke 

Stel de bouwer per aangetekende brief in gebreke. Dat is de juridische term voor iemand schriftelijk wijzen op zijn fouten en vragen alsnog aan uwverzoek te voldoen binnen een bepaalde termijn. Neem de volgende punten op in uw brief: 

 • Geef de bouwer een redelijke termijn van bijvoorbeeld twee weken om alsnog met een oplossing te komen. 
 • Geef aan dat als u na die periode nog niks gehoord heeft, u de zaak overdraagt aan een jurist en/of een procedure gaat starten. 

Heeft u een rechtsbijstandsverzekering, schakel deze dan in voordat u de brief stuurt. 

4. Start een procedure 

Als de bouwer niet of negatief antwoordt op de ingebrekestelling, dan kunt u een procedure opstarten. In het contract leest u bij welke instantie u daarvoor terecht kunt. Of procederen zinvol is, hangt af van uw rechtspositie, het financiële belang van de zaak en of u een rechtsbijstandsverzekering heeft.

Neem voor u gaat procederen contact op met ons Informatie- en Adviescentrum op 033 450 77 50 of met uw rechtsbijstandsverzekeraar. 

Heeft u nog vragen?

Heeft u nog vragen?
Heeft u een vraag over uw specifieke situatie? Onze Ledenservice staat voor u klaar. Leden kunnen telefonisch, per mail of via Whatsapp op werkdagen bij ons terecht. Ledenservicekeyboard_arrow_right

Handig bij nieuwbouw

Handig bij nieuwbouw
Wij helpen graag met checklists, voorbeelddocumenten, stappenplannen en andere handige hulpmiddelen voor kopers van een nieuwbouwwoning. Bekijk de stappenplannenkeyboard_arrow_right

Leer van onze experts

Leer van onze experts
Onze experts behandelen de meest voorkomende juridische, bouwkundige, financiƫle en fiscale vragen over nieuwbouw. Ga naar blogskeyboard_arrow_right

Kijk mee met andere kopers

Kijk mee met andere kopers
Veel nieuwbouwkopers gingen u voor. Volg hen stap voor stap in de aankoop van hun droomhuis. Kijk en lees meekeyboard_arrow_right
Sta ook sterker met bijna 750.000 leden. Word lid