Samenwerking tussen nieuwbouwkopers

Vereniging van Eigenaren

Wanneer u een appartement koopt, dan zit u samen met de andere bewoners van het appartementencomplex verplicht in een Vereniging van Eigenaren (VvE). Wat houdt dat in? En wat doet een VvE? ›

Kopersvereniging

U staat niet bepaald alleen als u een huis uit een nieuwbouwproject koopt. Andere mensen hebben in hetzelfde project een huis gekocht en lopen tegen dezelfde vragen en problemen aan. Dus waarom niet de krachten bundelen in een kopersvereniging?

Wat is een kopersvereniging?

Een kopersvereniging is een samenwerkingsverband tussen (aanstaande) bewoners van een nieuwbouwproject. Een kopersvereniging heeft een aantal specifieke kenmerken:

  • Er is een bestuur en een ledenvergadering. Het bestuur bestaat meestal uit een voorzitter, een penningmeester en een secretaris.
  • Leden hebben invloed op het beleid van de kopersvereniging door hun stem uit te brengen tijdens een ledenvergadering. Hierbij geldt dat het beleid wordt bepaald door een meerderheid van stemmen (tenminste de helft plus één)
  • Een kopersvereniging heeft geen winstoogmerk. Eventuele overschotten worden besteed aan een gemeenschappelijk doel.

Voordelen van een kopersvereniging

Een kopersvereniging heeft verschillende voordelen:

  • Als collectief krijgt u vaak meer gedaan bij bijvoorbeeld de bouwer. Bij onenigheid is deze eerder geneigd concessies te doen aan een groep dan aan een particulier.
  • De kopersvereniging kan commissies aanstellen. Bijvoorbeeld een commissie die de bouw controleert of onderhandelt met de bouwer.
  • Een collectief heeft meestal meer ingangen bij een gemeente. Dat is handig als u bijvoorbeeld een speeltuin in de nieuwbouwwijk wilt bedingen of een bushalte.
  • De kopersvereniging kan collectief inkopen, vaak met korting. Handig als jullie bijvoorbeeld allemaal dezelfde schutting willen. 

Een kopersvereniging oprichten

Bent u geïnteresseerd in hoe u een kopersvereniging opricht? Dat kunt u op verschillende manieren doen › 

Klaar voor de volgende fase?

Ben je al verder in het proces, en benieuwd hoe je bijvoorbeeld problemen tijdens de bouw oplost? 

Of ga naar het stappenplan Nieuwbouw

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid