Kopersvereniging oprichten

Er zijn drie manieren om een kopersvereniging op te richten:

1. Via de notaris

Oprichten via de notaris is de meest gebruikelijke manier. De statuten van de vereniging liggen dan vast in een notariële akte. De notaris zorgt ervoor dat de akte voldoet aan alle eisen die de wet stelt. Inschrijving in het handelsregister van de Kamer van Koophandel is dan verplicht.

Belangrijke reden om de oprichting via de notaris te doen, is dat het bestuur op deze manier niet hoofdelijk aansprakelijk is voor schulden van de vereniging.

De kosten van een notariële akte verschillen per notaris maar liggen meestal tussen de € 350 en € 550.

2. Inschrijving bij de Kamer van Koophandel (zonder notaris)

U bent niet verplicht om een kopersvereniging via de notaris op te richten. U kunt ook zelf afspraken schriftelijk vastleggen en u als kopersvereniging inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Nadeel hiervan is dat de bestuurders dan wel persoonlijk aansprakelijk zijn voor de schulden van de vereniging.

De kosten van inschrijving bij de Kamer van Koophandel liggen rond de € 30. De prijzen verschillen per regio. 

3. Op basis van mondelinge afspraken

Richt u een kopersvereniging op en maakt u mondeling afspraken? Ook in dit geval zijn de bestuurders persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van de vereniging, tenzij ze hun onschuld kunnen bewijzen. Vereniging Eigen Huis raadt deze manier van oprichting af. 

Opheffen

Een kopersvereniging kan beëindigd worden door een besluit van de algemene ledenvergadering of als er geen leden meer zijn. 

Een kopersvereniging wordt vaak opgeheven na oplevering van de nieuwbouwhuizen. Dat is niet aan te raden. Ook na de oplevering blijven gemeenschappelijke belangen. De garantie op de bouw loopt bijvoorbeeld nog jaren door. Als er dan problemen ontstaan, staat u samen sterker bij het oplossen van de gebreken.

Heeft u nog vragen?

Heeft u een vraag over uw specifieke situatie? Onze Ledenservice staat voor u klaar. Leden kunnen telefonisch, per mail of via Whatsapp op werkdagen bij ons terecht.

Handig bij nieuwbouw

Wij helpen graag met checklists, voorbeelddocumenten, stappenplannen en andere handige hulpmiddelen voor kopers van een nieuwbouwwoning.

Leer van onze experts

Onze experts behandelen de meest voorkomende juridische, bouwkundige, financiƫle en fiscale vragen over nieuwbouw.

Kijk mee met andere kopers

Veel nieuwbouwkopers gingen u voor. Volg hen stap voor stap in de aankoop van hun droomhuis.

Ben je al verder in het proces, en benieuwd hoe bijvoorbeeld het voorlopig koopcontract eruit kan zien,  ga dan terug naar nieuwbouw.

Terug naar nieuwbouw