Waarom beleggers juist starterswoningen kopen

Steeds meer mensen investeren hun spaargeld in betaalbare woningen om die te verhuren. Waarom? En wat zijn de gevolgen voor starters?

EIGEN HUIS MAGAZINE, JUNI 2017

Als iemand van middelbare leeftijd tijdens een bezichtiging door een startersappartement schuifelt, dan weet de verkopende makelaar genoeg: dit is een investeerder op zoek naar een beleggingspandje. Jammer voor dat jonge stel dat net de woning bezichtigde. Investeerders bieden rustig duizenden euro’s boven de vraagprijs en dat zonder voorbehoud van financiering. Het jonge stel is nu al kansloos. 

Vooral in de grote steden en de studentensteden daarbuiten zijn investeerders actief. Bijna 6 % van de vorig jaar verkochte huizen ging naar een particuliere investeerder. Het gaat dan meestal om kleine woningen. Het zijn vooral starters die achter het net vissen. 

Aantal investeerders verdubbeld

Particuliere investeerders zijn relatief nieuw op de woningmarkt. ‘Ongeveer 5 % van de Nederlandse woningen wordt verhuurd door een investeerder’, zegt woningmarkteconoom Paul de Vries van het Kadaster. ‘Dat lijkt niet veel, maar het is een verdubbeling vergeleken met 5 jaar geleden.’

Lokaal drukken investeerders een behoorlijk stempel op de woningmarkt. In delen van Amsterdam-Centrum belandde 35 % van de toen te koop staande woningen in handen van een investeerder, in Maastricht was dat zo’n 20 %. Uitschieter is Groningen, waar 70 % van de woningen in het centrum werden aangekocht door een investeerder, zo blijkt uit cijfers van het Kadaster.

Hoeveel investeerders precies actief zijn, is niet bekend. Hun beweegredenen zijn dat wel: vooral de lage rente duwt hen de woningmarkt op. ‘Spaargeld en obligaties leveren nu bijna niks op’, zegt De Vries. ‘Verhuur van woningen in populaire steden wel. Zolang de rente laag blijft, tenminste. Zodra deze stijgt, denk ik dat investeerders weer net zo snel van de woningmarkt verdwijnen als ze kwamen.’
juli_aug_2017artikel6

Toch is dat de vraag. Niet alleen de lage rente, maar ook het woningmarktbeleid maken vastgoedbeleggingen aantrekkelijk. Onder voormalig minister voor Wonen, Stef Blok (VVD), werd verhuren een stuk gemakkelijker en kopen juist moeilijker. Vooral starters hebben last van strengere leenregels en moeten steeds meer eigen geld inbrengen om überhaupt een kans te maken op een woning. 

Hoge huursommen

Voor verhuurders is de situatie eenvoudiger. Wie onder de Woningwet een woning maximaal 6 maanden aan dezelfde persoon verhuurt, mag vragen wat hij wil. Vooral in Amsterdam levert dat belachelijke huursommen op.

Daarnaast schafte Blok de verhuurdersheffing af voor particulieren die minder dan 50 woningen verhuren. Ook hoeven zij geen inkomstenbelasting te betalen over de huurinkomsten. 

Investeerders profiteren

‘Investeerders profiteren nu optimaal van het beleid en de marktomstandigheden’, zegt De Vries. ‘Gedurende de crisis daalden de huizenprijzen sterk, terwijl de huren juist stegen. Dan is de rekensom snel gemaakt.’

Mariëlle Wolf uit Den Haag is zo’n investeerder. Zij verhuurt een appartement aan een jong, werkend stel in Rotterdam. Onlangs tekende ze voor nog een woning in de Maasstad. Voor de verhuur, uiteraard. ‘Mijn spaargeld levert door de lage rente niets op’, zegt Wolf. ‘Als de rente niet zo laag was geweest, was ik waarschijnlijk nooit in het vastgoed gestapt.’

De toestroom van investeerders kan op den duur gevaarlijk zijn voor de woningmarkt. Als koopwoningen door toedoen van investeerders van de markt verdwijnen en als huurwoning terug komen, neemt het woningbezit af. 

‘De starterswoning bestaat niet meer’

‘In Groot-Brittannië en de Verenigde Staten gebeurt dit al jaren’, zegt zelfstandig woningmarktonderzoeker Maartje Martens. Deze ontwikkeling is volgens haar voor starters ‘ronduit rampzalig’. 

‘De starterswoning is passé’, zegt Martens. ‘Voorheen kocht je als starter een kleine woning om deze later met winst weer te verkopen. Die tijden zijn voorbij. Wie op zichzelf wil wonen en geen eigen geld, noch rijke ouders heeft, móet wel huren. Investeerders spelen daarop in.’

Logisch, vindt Wolf. ‘Wonen is een levensbehoefte. Aandelen en obligaties zijn dat niet. Voor woonruimte is altijd een markt. Zelfs in Charlois, niet de beste wijk van Rotterdam, schieten de huizenprijzen omhoog. Als het zo doorgaat, word zelfs ik van de markt geconcurreerd.’

Tekst: Sander van der Ploeg, beeld: Ruud van der Graaf