Huis kopen? Kijk eens buiten de Randstad

Vind nog maar eens een betaalbare woning in Amsterdam of Utrecht. Gelukkig zijn er alternatieven. Kijk eens buiten de Randstad. 

HH-6698787_artikel4

EIGEN HUIS MAGAZINE, NOVEMBER 2015 - Zoek je een ruime, betaalbare woning in het westen of midden van Nederland? Dan kun je rustig de populaire wijken van bijvoorbeeld Amsterdam, Utrecht, Haarlem of Leiden links laten liggen. Steeds meer mensen geven de grote steden op en kijken verder. 

Dichtbij - zoek je bijvoorbeeld in Utrecht, kijk dan eens in Nieuwegein. Andere stad, andere sfeer, maar daar zijn de prijzen ook naar. En de tram brengt je in een kwartiertje in hartje Utrecht. En verder weg - wat dacht je bijvoorbeeld van Deventer? Met de trein ben je met een uurtje in Amsterdam. 

Andere steden dan de grote vier

Friso de Zeeuw, emeritus praktijkhoogleraar Gebiedsontwikkeling van de TU Delft, roept al jaren dat de Randstad veel groter is dan de vier grote steden alleen. De Zeeuw heeft het over het ‘rompertje’ van Nederland – het gebied strekt zich van noord naar zuid uit van Alkmaar tot Eindhoven, van west naar oost van Hoek van Holland tot Deventer. 

Het rompertje omvat dus ook steden als Apeldoorn, Zwolle, Arnhem, Nijmegen, Tilburg en Breda: prima alternatieven voor de drukke en dure Randstad. In deze steden is immers ook volop werk te vinden en de verbindingen zijn uitstekend.

Oké, als je al jaren droomt van een Utrechtse jarendertigwoning, dan is het wel even slikken als je terechtkomt in een Nieuwegeinse bloemkoolwijk uit de jaren tachtig. En voor sommigen zal dagelijks forenzen tussen Deventer en Amsterdam te veel van het goede zijn. 

Steeds drukker langs de snelwegen

Maar dat steeds meer woningzoekers – en dan vooral starters – hun toekomst zoeken binnen het rompertje, maar buiten de Randstad, blijkt wel. In gemeenten langs de snelwegen A1, A2, A12, A27 en A28 krijgen makelaars het steeds drukker. 

Niet toevallig zijn juist deze wegen de verkeersaders die het rompertje doorkruisen. Ook in steden als Zwolle, Zutphen en Den Bosch stijgen de woningprijzen nu, zij het nog niet zo erg als in Amsterdam of Utrecht. Want een goed bewaard geheim zijn deze aantrekkelijke alternatieven inmiddels niet meer. 

Tekst: Sander van der Ploeg, beeld: Ruud van der Graaf

Annelies

‘Kopen in Amsterdam is onbegonnen werk’

Annelies Venema-Krijnen (32) uit Amsterdam 

‘Over anderhalf jaar verlaten mijn man en ik onze woning in het centrum van Amsterdam voor een ruim nieuwbouwappartement in Diemen. Dat zal even wennen worden. We zochten een geschikt appartement binnen de Amsterdamse Ring. Maar een betaalbare starterswoning in dat gebied, met meerdere slaapkamers en buitenruimte? Vergeet het maar. Toen kwamen we een nieuwbouwproject in Diemen tegen. De metro stopt vlak bij ons toekomstige huis. Met een kwartier sta je in het centrum van Amsterdam. We schreven ons in en na twee zenuwslopende weken bleek dat we waren ingeloot.

Ik verheug me enorm op onze nieuwe woning. Eindelijk een keuken zonder muizen! Natuurlijk zullen we onze oude woonomgeving missen. Bijvoorbeeld het typische geluid van de bel van de trams voor ons huis en de dynamiek van de binnenstad. Maar we krijgen er veel goeds voor terug.’

Edwin Schras

‘Dit huis zou in Utrecht onbetaalbaar zijn’

Edwin Schras (30) uit Apeldoorn

‘Ik kom uit Baarn en werk in Utrecht. Geen wonder dat ik in die omgeving wilde blijven. Helaas leverde mijn zoektocht in Baarn en Amersfoort niets op. Ik had ongeveer € 200.000 te besteden. In die plaatsen tel je pas mee als je 3 tot 4 ton budget hebt. Ik moest dus verder kijken. Ik werk voor een natuurorganisatie en wist dat Apeldoorn in een mooie omgeving ligt. Het is een stad met alle voorzieningen en goede verbindingen met de Randstad. Ik woon vlak bij het station. Met de trein ben ik in zo’n 45 minuten in Utrecht. Langer wilde ik niet reizen. Daarom viel Deventer af. Mooie stad hoor, maar dat extra kwartier is mij net te lang.

Sinds 4 maanden woon ik in een sfeervol huis uit 1888 in het centrum van Apeldoorn. Je wilt niet weten hoeveel een soortgelijke woning in Utrecht of Amersfoort kost.