Op zoek naar een huis in tijd van krapte

Te duur, te ver weg, te bouwvallig, te snel verkocht - in zeker tien jaar was de vraag naar woningen niet zo groot als nu. Wie nu een huis zoekt, heeft het lastig. 

EIGEN HUIS MAGAZINE, SEPTEMBER 2018

Mirjam‘Tegen tweeverdieners kan ik niet op’

Mirjam Vriend (35) uit Schoorl

‘Ik wil graag een tussenwoning met een tuintje. Maar woningen zijn in korte tijd veel duurder geworden. Tussenwoningen in Schoorl die kort geleden nog voor € 180.000 te koop stonden, kosten nu al snel een ton meer.

Ik heb 5 of 6 bezichtigingen gedaan en het is iedere keer hetzelfde liedje. Er wordt veel geboden voor huizen die dat geld helemaal niet waard zijn. Buiten Schoorl zoeken wil ik niet. Ik kom hier vandaan en als wijkverpleegkundige heb ik ook een sterke band met het dorp. 

Als alleenstaande moet ik het huis zelf financieren. Tegen tweeverdieners kan ik tijdens het bieden niet op. Ook niet tegen Duitsers overigens. Zij kopen hier dikwijls een huis als vakantieverblijf. Vaak juist die tussenwoningen die ik zoek. Ze komen dan een paar weekendjes per jaar hier vakantie vieren, de rest van het jaar staan die huizen leeg. Die lege, stille straten buiten het vakantieseizoen komen de sfeer in het dorp ook niet ten goede.’

Wouter

‘Kunnen we straks nog wel in ons dorp terecht?’

Wouter Gooijer (38) en Suzanne op den Velde (35) uit Hoorn

'Jarenlang woonde ik in Australië, maar echt Krommenieërs keren toch altijd weer terug. Een ander dorp is simpelweg geen optie. Maar het is niet eenvoudig een woning te vinden in Krommenie. Er is weinig aan bod en de concurrentie is moordend. Onlangs boden we € 18.000 boven de vraagprijs van een bouwval. Ik werk zelf in de bouw en heb handige vrienden, dus ik zag het wel zitten. Maar zelfs voor een kluswoning werden we nog ruim overboden.

We hebben een budget van € 320.000 – genoeg voor een huis in Krommenie zou je zeggen. Toch zijn er blijkbaar genoeg anderen die gerust € 30.000 boven de vraagprijs betalen. In het dorp wordt gefluisterd dat het vooral Amsterdammers zijn die de hoge overwaarde van hun vorige woning daarvoor gebruiken. Dan vraag ik mij wel eens af of mensen van hier nog wel in hun eigen dorp terechtkunnen.

Gelukkig gaan we in ieder geval naar Krommenie. We hebben daar een klein appartement gehuurd, als tijdelijke oplossing. Suzanne is over een paar maanden uitgerekend, zeker na de geboorte van ons kind kunnen we wel wat extra ruimte gebruiken. Voordeel is dat ik veel mensen in het dorp ken en de makelaars weten wat we willen. Zodra een geschikte woning op de markt komt, kunnen we hopelijk snel toeslaan.’

Tekst: Sander van der Ploeg, beeld: Mark van de Brink