Belastingvrij schenken. Bedankt oma!

Harrie en Susanne zochten in Alkmaar naar een eerste koophuis. In die stad lukt het niet, wél in Heerhugowaard, mede door een gulle gift van Harrie's oma.

Toen ik Harrie (31) laatst over de telefoon sprak, hadden hij en Susanne (27) net het koopcontract getekend van hun eerste huis. Ze begonnen hun zoektocht in Alkmaar, maar zijn in Heerhugowaard beland. Hier betaalt het stel dik € 40.000 minder voor een soortgelijke woning. Met daarbij de schenking van oma, konden ze hun slag slaan en wonen ze straks een half uurtje fietsen van het centrum van Alkmaar.   

Schenking voor een huis

Om een huis te kopen, heb je tegenwoordig al snel zo'n € 10.000 tot € 15.000 aan eigen geld nodig. Dan is een schenking wel erg handig. Of het nu je oma is, je ouders of desnoods de buurman: ben je tussen de 18 en 40 jaar oud, dan mag iedereen jou belastingvrij maximaal € 106.671 (2022) schenken. Zolang je het geld maar gebruikt om een huis te kopen. 

Nu heeft niet iedereen meteen ruim een ton op de plank liggen. Dat weet de Belastingdienst ook. Daarom is er de zogenoemde schenkingsvrijstelling: dit bedrag mag je ook in drie jaar spreiden, zolang het totale bedrag maar niet hoger is dan een € 106.671. Een voorbeeld: stel, je oudtante Corry uit Naarden besluit jou € 20.000 te schenken voor de aankoop van je huis. Een jaar later financiert ze je verbouwing van € 30.000. Fiscaal gezien geen enkel probleem.

Schenking voor andere uitgaven

Sowieso mag iedereen jaarlijks € 2.274 aan wie dan ook schenken zonder dat de Belastingdienst om de hoek komt kijken. Ouders mogen hun kinderen, schoonzonen of -dochters per jaar maximaal € 5.677 belastingvrij schenken. Ook mogen ze dat bedrag, als de kinderen tussen de 18 en 40 jaar oud zijn, eenmalig verhogen naar € 27.231. Dit bedrag is dan wel onderdeel van de € 106.671.

Ben jij de gelukkige ontvanger van het geld, dan mag je die € 27.231 uitgeven zoals jij wilt. Je hoeft het niet per se te besteden aan een woning. In het jaar dat je gebruikmaakt van de verhoogde vrijstelling kun je geen beroep doen op de vrijstellingen van € 2.274 of € 5.677. Harrie en Susanne zouden hun ouders dus nog even lief aan kunnen kijken voor een bijdrage aan de inrichting...

Over de auteur

Karin Boog

Iedereen mag een bedrag schenken binnen de vrijstelling van maximaal € 106.671. De ontvanger moet dan wel tussen de 18 en 40 jaar oud zijn en het geld gebruiken voor het huis.
Karin Boog is financieel specialist bij Vereniging Eigen Huis.