Help! Charlotte zoekt een huis…

Blog 1 - 'Gekkenhuis'

Charlotte Landman (35) woont met haar vriend Tijmen (41) en baby Lloyd (11 maanden) in een huurappartement in Amsterdam. Ze willen graag een huis kopen, met een tuin, ergens tussen Rotterdam en Amsterdam.

'Oh, ik heb een beetje gefundaad', antwoordde ik het afgelopen jaar geregeld als iemand vroeg wat ik het weekend had gedaan. We hebben echt wel een paar keer een leuk huis gezien, maar toch werd het hem steeds niet. Omdat het huis al onder voorbehoud verkocht was bijvoorbeeld. Waarom stond dat er dan niet bij op Funda? Ik had al bijna de verhuisdozen ingepakt! We hebben ook al een keer een serieus bod uitgebracht op een huis, maar daarmee bleken we toch hartstikke kansloos te zijn. Telkens weer terug naar Funda. Het lijkt wel ganzenbord. Terug naar start. 

'Huizen kijken is een verslaving geworden'

Ja, het is een gekkenhuis op de woningmarkt. Ondertussen word ik er trouwens ook gek van dat de kinderwagen standaard midden in de woonkamer staat. Net als het wasrek. En elke maand als de huur wordt afgeschreven, denk ik: zonde van mijn geld! Zo zijn er nog 100, nee, 1000 redenen te noemen waarom ik een huis wil kopen. Het begon zo leuk, lekker een beetje kijken en wegdromen op de bekende huizensite. Maar na ruim een jaar rondkijken, eerst heel relaxed en daarna steeds intensiever, is het huizen kijken een ware verslaving geworden. Met een tot nu toe deprimerend resultaat. 

Charlotte1.2
Charlotte1.3

Ik las dat de huizengekte afneemt, maar daar merk ik nog vrij weinig van. Ons eisenpakket hebben we daarom kleiner gemaakt en ons zoekgebied juist groter. Wat voor vreemde blikken zorgde toen een collega vroeg waar ik nu eigenlijk een huis aan het zoeken ben. 'Eigenlijk kijken we overal tussen Amsterdam en Rotterdam', zei ik. Er ging een wenkbrauw omhoog. Ja, een groot zoekgebied leek ons echt een voordeel, maar het blijkt nu een behoorlijk slecht plan. Of eigenlijk: een fulltime job. Want het vergt behoorlijk wat tijd om alle nieuwe huizen in de gaten te houden.

'Eerste bezichtiging al een paar keer vol'

En als je een dag niet kijkt en er is die dag een leuk huis online gekomen, dan loop je eigenlijk meteen al achter de feiten aan. We hebben bijvoorbeeld al een paar keer gehad dat de eerste bezichtiging al vol zat. So what, zou je denken… dan ga je toch een week later kijken? Ja dat dacht ik ook, maar we hebben al twee keer gehad dat onze bezichtiging dan werd afgebeld omdat er al een bod was gedaan. Dus lekker een beetje relaxed huizen kijken zit er niet bij als je serieuze koopplannen hebt, daar ben ik inmiddels wel achter.

'Het moet toch een keer raak zijn?'

Als zelfbenoemde woningzoekexpert houd ik websites van makelaars in de gaten en vertel ik tegen iedereen die het wil horen (en die het niet wil horen, eigenlijk tegen iedereen dus) dat ik op zoek ben. Je zal maar net iemand treffen die mijn droomhuis in bezit heeft en staat te popelen om het aan mij te verkopen. En natuurlijk: ik heb allemaal alerts aanstaan op Funda. Die check ik elke ochtend en avond. En soms ook stiekem ‘s middags op het toilet op werk… Nu moet het toch gewoon een keertje raak zijn, zou je denken?

Voor nu laat ik de was voor wat het is, negeer ik de kinderwagen midden in de woonkamer en klap ik mijn laptop nog maar eens open voor mijn online huizenjacht.

Over Charlotte Landman

Charlotte Landman woont met haar vriend Tijmen en baby Lloyd in een huurappartement in Amsterdam. Voor Vereniging Eigen Huis deelt ze haar persoonlijke ervaringen met haar zoektocht naar een koophuis buiten de stad.

"Vanwege de hoge huurlasten en omdat we dolgraag een tuin willen, zijn we op zoek naar een koophuis. Ergens tussen Rotterdam en Amsterdam. Dat klinkt makkelijker dan het is."

Lees alle blogs van Charlotte