Help! Charlotte zoekt een huis…

Blog 4 - 'Een kavel in Rotterdam'

Charlotte Landman (35) woont met haar vriend Tijmen (41) en baby Lloyd (11 maanden) in een huurappartement in Amsterdam. Ze willen graag een huis kopen, met een tuin, ergens tussen Rotterdam en Amsterdam.

Dan bouwen we zelf wel een huis! Dat is wat we dachten, na al die mislukte pogingen om een huis te kopen. En pogingen om überhaupt iets te bezichtigen, want dat lukte vaak al niet eens. Is het nou echt zo’n lastige markt of zijn wij de lastige factor in deze huizenjacht? Over lastig gesproken: het idee om ‘dan maar zelf een huis te bouwen’ is in de praktijk natuurlijk ook niet bepaald makkelijk. Maar toch hebben we een enorm serieuze poging gedaan.

'Kavel in Rotterdam'

We zagen dat er een paar kavels in Rotterdam en omgeving te koop stonden. En anders dan andere kavels die we zagen, waren deze wel enigzins betaalbaar. Mijn ouders leven enorm mee met onze huizenjacht. Toen ze hier lucht van kregen gingen ze als ware verkenners de kavels bezoeken. We kregen foto’s en filmpjes via WhatsApp. Ze leken best wel enthousiast. Nu dit idee met vlag en wimpel door de eerste ronde was, was het tijd voor een nieuwe huizen-roadtrip door ons zelf. Een kaveltocht deze keer. En hup, daar gingen we weer met een volgeladen auto op avontuur. Met baby. Een van de kavels vond ik qua ruimte een beetje tegenvallen. In die wijk staan de meest prachtige huizen, maar best wel hutje-mutje op elkaar. Daar zit je dan met een enorme pui om uit te kunnen kijken op een fenomenale bosrijke omgeving. Maar in de praktijk kijk je zo de woonkamer van je buren in, vier meter verder. Een van de kavels waar we gingen kijken was op de grens met Rhoon. Op een hoekje aan een dijk. Vlakbij de Metro, zo in het centrum van Rotterdam, dichtbij mijn ouders, en bovenal: ruimte voor een vrijstaande, zelfgebouwde woning. Ik kon eigenlijk niet echt een nadeel bedenken, behalve dan de lange reistijd naar mijn werk. Maarja, als dit lukt dan heb ik dat er graag voor over. 

Charlotte4.1

Er bestaat zoiets als een kavelpaspoort. Hier staat alle informatie in over de kavel. Het aantal m2, of er een woonbestemming op zit, de erfafscheiding en ook richtlijnen voor het ontwerp. Het kavel waar wij enthousiast over waren moest bijvoorbeeld een schuin dak hebben. De architect (Tijmen dus) moest weer aan het werk. Hij dook alle papieren in, maakte een begroting en een schets van wat we kunnen neerzetten op het stuk grond. Eigenlijk hadden we binnen de kortste keren een waanzinnig tof huis ontworpen met voldoende vierkante meters naar ons zin, zelfvoorzienend en binnen de eisen uit het kavelpaspoort. Waarom we meteen weer zo uitgebreid voorwerk deden na al die eerdere mislukkingen? (Geef maar toe dat je dat dacht, ik vroeg het mezelf ook af) Als we kans wilden maken op de kavel moesten we ons inschrijven voor een loting. Onderdeel van de loting was een borg van €6.000,- (!) Als we werden ingeloot en we dachten opeens ‘nee toch maar niet’, dan konden we fluiten naar dat geld. Dus we moesten wel zeker weten dat we hier iets op konden én wilden bouwen. Ik twijfelde een beetje, maar aan de andere kant… zoiets gingen we waarschijnlijk never nooit meer tegenkomen. Ik was wel vrij snel weer helemaal enthousiast geworden door het ontwerp van Tijmen. Dit was een buitenkansje! .

Charlotte1.2
Charlotte1.3

'Grabbel, grabbel, grabbel en de gelukkige winnaar is.....'

We konden ons inschrijven voor meerdere kavels, maar wij gingen er maar voor eentje. Borgsom overgemaakt en duimen maar. De loting was openbaar, Tijmen is erheen gegaan. De loting begon met ‘onze’ kavel aan de Charloisse Lagedijk in Rotterdam. Grabbel, grabbel, grabbel… en de gelukkige eigenaar werd getrokken. Je raadt het al: wij waren het niet! Ja, die ontknoping ging in het echt dus ook zo snel. Behoorlijk teleurstellend weer. Maar ik heb er toch maar mooi een blog over kunnen schrijven. Was het toch nog ergens goed voor.

Terug naar Funda!

Over Charlotte Landman

Charlotte Landman woont met haar vriend Tijmen en baby Lloyd in een huurappartement in Amsterdam. Voor Vereniging Eigen Huis deelt ze haar persoonlijke ervaringen met haar zoektocht naar een koophuis buiten de stad.

"Vanwege de hoge huurlasten en omdat we dolgraag een tuin willen, zijn we op zoek naar een koophuis. Ergens tussen Rotterdam en Amsterdam. Dat klinkt makkelijker dan het is."

Lees alle blogs van Charlotte