Help! Charlotte zoekt een huis…

Blog 2 - 'Open huizen dag'

Charlotte Landman (35) woont met haar vriend Tijmen (41) en baby Lloyd (11 maanden) in een huurappartement in Amsterdam. Ze willen graag een huis kopen, met een tuin, ergens tussen Rotterdam en Amsterdam.

Hoera, een Open Huizen Dag. We besloten om het serieus aan te pakken; we’re on a mission! We hielden ons behoorlijk ruime zoekgebied nog even aan. Amsterdam is inmiddels helemaal afgeschreven: dat gaat hem niet worden binnen ons budget en eisenpakket. Bovendien zoeken we iets dat voor ons allebei te doen is qua woon-werk-verkeer. Tijmen is veel voor zijn werk in Brabant, terwijl ik voor mijn werk juist naar Amsterdam moet. Ja, ik ga er qua reistijd dus sowieso op achteruit. Boehhh. 

'Fluctuerend eisenpakket'

Ons eisenpakket voor het huis fluctueert nogal. En de locatie waar we willen wonen trouwens ook. Voor ons dus ideaal om op één dag meerdere huizen en potentiële woonplaatsen te bekijken. De huizen die niet meededen met de Open Huizen Dag, maar waar we wel van gecharmeerd waren, hadden we ook toegevoegd aan onze huizenjacht-roadtrip. Tijmen is nogal van de lijstjes en overzichten en maakte met Google My Maps een mooi kaartje met huizen en omgevingen waar we langs willen. Inclusief linkjes naar funda. In de My Maps heeft hij ook vlakken gemaakt van waar we nu aan het zoeken zijn en een gebied waar we eigenlijk sowieso niet willen wonen. Niets ten nadelen voor deze leuke plaatsen die in onze no-go-area liggen, maar voor ons wordt dat te onpraktisch met werk.  “We pakken dit super profi aan”, zei ik trots tegen een vriendin. Zij vroeg zich hardop af of dit allemaal wel ging lukken in één dag.

Charlotte1.2
Charlotte1.3

De avond van tevoren hadden we alvast de luiertas ingepakt, want Lloyd moest een groot gedeelte van de huizenjacht-roadtrip mee. Luiers, melkpoederdoosjes, fruithap, hydrofielen doeken, knuffeltje, Lloyd zelf (!), de kinderwagen…. Wat een gedoe, zo’n huizendag. Oja en we hadden last-minute besloten dat we er een nachtje weg aan plakten zónder kind. Hiervoor moesten we ook allemaal spullen inpakken. Maar die struggle is voer voor een heel ander soort blog. Nou daar gingen we hoor: de happy family op huizenjacht in de Toyota Aygo (denk aan alle bovenstaande spullen en kijk dan even naar de afmetingen van de Aygo).

Op de planning onder andere: Loenen aan de Vecht, Maartensdijk, Loosdrecht, Vleuten, Rotterdam, Rhoon en Dordrecht. Dordrecht? Ja, dat ligt eigenlijk buiten ons zoekgebied. Maar hey, als we toch bezig zijn (...)

'Fuck, dit is het verkeerde huis!'

Hoe goed voorbereid kun je zijn met een Google My Maps? En toch ging het mis. In Maartensdijk. Ik weet nog steeds niet zo goed hoe we daar überhaupt terecht zijn gekomen. Het is echt een prachtige omgeving, maar of ík er echt wil wonen? Nee, dat denk ik niet. De bewoner zag ons al aanlopen met de maxi-cosi, zwaaide en liep naar de voordeur. Precies op dat moment zei Tijmen: “fuck, dit is het verkeerde huis!”

We keken elkaar in paniek aan, Lloyd sabbelde vrolijk en nietsvermoedend verder aan zijn speen en toen zwaaide de deur open: “Hallo, kom verder!”. Wat een leuke, vriendelijke mevrouw. We kunnen het toch niet maken om nu niet naar binnen te gaan? Dus ik stapte aarzelend naar binnen en de mannen volgden.

Terwijl wij het huis en de fantastisch grote tuin bekeken, dommelde Lloyd in slaap in de woonkamer. We hebben wel 20 minuten rondgelopen door het huis. Ik dacht: best leuk huis, misschien is dit gewoon het lot dat we hier nu terecht zijn gekomen. Eenmaal buiten hebben we het huis nog even opgezocht. Oeps, ver boven ons budget! Veel te veel tijd verloren voor onze toch al krappe huizen-road-trip-planning…. We moesten keuzes maken wat we nog gingen bekijken (kreeg die vriendin toch gelijk) en reden snel verder. 

Charlotte1.3
Charlotte1.3

'Open Huizen dag afsluiten met een etentje'

We maakten een tussenstop bij mijn ouders in Poortugaal die op Lloyd gingen passen. En ik moet zeggen: het is wel iets relaxter rondkijken zonder tegenstribbelende baby. Het voelde nu een beetje als een vakantie-roadtrip. De zon scheen, muziekje aan in de auto en ‘s avonds in Rotterdam sloten we de Open Huizen Dag af met een etentje. 

Maar goed dit is een blog over mijn zoektocht naar een huis. Status: ondanks dat het een leuke Open Huizen Dag was en we veel hebben gezien zijn we toch (wéér) niet geslaagd. Wel hebben we besloten dat we misschien toch liever een iets groter huis hebben, dan dat we per se in het centrum van bijvoorbeeld Rotterdam willen wonen. 
Terug naar Funda! 

Over Charlotte Landman

Charlotte Landman woont met haar vriend Tijmen en baby Lloyd in een huurappartement in Amsterdam. Voor Vereniging Eigen Huis deelt ze haar persoonlijke ervaringen met haar zoektocht naar een koophuis buiten de stad.

"Vanwege de hoge huurlasten en omdat we dolgraag een tuin willen, zijn we op zoek naar een koophuis. Ergens tussen Rotterdam en Amsterdam. Dat klinkt makkelijker dan het is."

Lees alle blogs van Charlotte