Help, Dewi zoekt een huis...

Blog 8 - 'Die mooie stad achter de duinen'

Dewi van Deurzen (28) woont samen met haar vriend Koen (27) in een huurappartementje in Utrecht. Het is tijd voor een volgende stap. Ze willen graag een huis kopen. Het liefst een sfeervolle woning met minimaal 4 kamers, een tuin en bij voorkeur in de regio Rotterdam.

Als je onze zoektocht gevolgd hebt, weet je misschien dat we ons eind vorig jaar behoorlijk verloren voelden in onze woningzoektocht. De markt is verre van gemakkelijk voor starters, mijn vriend kreeg een nieuwe baan waardoor ons zoekgebied veranderde en met ons budget konden we letterlijk niks in ons nieuwe zoekgebied. Onze gedachten schoten alle kanten op en we besloten op meerdere paarden te wedden: we zochten naar koopwoningen, huurwoningen én schreven ons in voor lotingwoningen. Wanhoopspogingen, als ik er zo op terug kijk. Inmiddels heeft onze huizenjacht weer een duidelijke focus.

Makkelijker een hypotheek dan een huurwoning 

De laatste maanden hebben wij ons volledig gericht op Utrecht en omgeving. Handig, omdat mijn vriend dus een nieuwe baan heeft in Amersfoort. Wonen in Utrecht bleek helaas lastiger dan gedacht. We probeerden van alles en gingen zelfs weer over op het zoeken naar huurwoningen. Tot we erachter kwamen dat het voor mij als ondernemer nog moeilijker is om een huurwoning te krijgen dan een hypotheek. Voor een huurwoning vragen de meeste verhuurders namelijk om je jaarcijfers van de afgelopen drie kalenderjaren. Ben je pas een jaar aan het ondernemen? Pech gehad, dan telt je inkomen niet mee en kun je een (particuliere) huurwoning in Utrecht op je buik schrijven. 

Er is leven buiten Utrecht

Zowel kopen als huren is voor ons op dit moment onmogelijk in Utrecht. Onze woonwensen, mogelijkheden en het aanbod in Utrecht matchen absoluut niet met elkaar. We hebben hier zo’n beetje álle mogelijkheden onderzocht, maar onze conclusie is dat het hier gewoonweg niet gaat lukken.

En heel eerlijk? Het is een ontzettende opluchting. Utrecht is voor ons vooral een praktische plaats om te wonen. Toch voel ik aan alles dat het na 10 jaar wonen in Utrecht welletjes is. Ik ben toe aan iets anders. En Koen eigenlijk ook. Gelukkig is er ook leven buiten Utrecht. En dat levert weer hele nieuwe kansen op.

foto-blog -1-straat-utrecht

Die mooie stad achter de duinen

Tot dusver hebben we vooral gekeken naar woonplaatsen, die voor ons ‘handig’ zijn. Vlaardingen is dicht bij mijn moeder, Utrecht ligt centraal voor werk. Nu zowel Vlaardingen als Utrecht afvallen, kon ik mezelf eindelijk de vraag stellen: waar wíl ik eigenlijk wonen? En waar gaat mijn hart sneller van kloppen? Als ik dan heel diep in mijn hart kijk, komt er één stad heel duidelijk naar voren: Den Haag, die mooie stad achter de duinen. 

Vroeger kwam ik al vaak in de hofstad. Mijn moeder komt er vandaan en met mijn opa ging ik vaak dagjes naar Den Haag en naar het strand. Toen ik jaren later in Den Haag ging werken, leerde ik de stad nóg beter kennen. Elke keer als ik door Den Haag fietste, hoorde ik het stemmetje in mijn hoofd vragen: hoe gaaf zou het zijn om hier te wonen? En hoe fijn is het om zo dicht bij zee te zijn? 

Nieuw jaar, nieuwe kansen

Jarenlang duwde ik dat stemmetje aan de kant. Den Haag, dat was toch helemaal niet logisch voor ons? Eindelijk ben ik nu op het punt aangekomen dat ik die zogenaamde logica kan loslaten en dat stemmetje in mijn hoofd kan volgen. Het stemmetje dat ons zo duidelijk naar Den Haag leidt. 

Bijkomend voordeel van Den Haag is dat het woningaanbod in onze prijsklasse hier veel groter is dan in Utrecht. Elke dag komen er een stuk of 10 nieuwe woningen op Funda, waar bijna altijd wel één woning tussen zit die de moeite van het bezichtigen waard is.

Inmiddels hebben we flinke stappen ondernomen. Het nieuwe jaar biedt ook weer nieuwe kansen. Omdat ik nu een volledig kalenderjaar als ondernemer heb gedraaid, kunnen we nu op twee inkomens een hypotheek aanvragen. De hypotheekadviseur heeft ons opnieuw inzicht geboden in onze mogelijkheden én we hebben een aankoopmakelaar in de arm genomen. Onze aankoopmakelaar kent de Haagse woningmarkt op haar duimpje en gaat ons volledig in het proces begeleiden. De eerste bezichtigingen staan gepland en ik heb er het volste vertrouwen in dat 2020 nu écht het jaar is, waarin wij trotse huizenbezitters worden.

Over Dewi van Deurzen

Dewi van Deurzen is freelance tekstschrijver en woont samen met haar vriend in een klein huurappartment in Utrecht. Ze willen nu graag een huis kopen. Ze neemt je mee op haar huizenjacht en deelt haar persoonlijke ervaringen over hun zoektocht op deze overspannen woningmarkt. 

“Vanwege de hoge huur en het gebrek aan ruimte zijn we op zoek naar een koophuis. Het liefst een huis met een tuin, waarin we een eigen moestuintje kunnen aanleggen. Bij voorkeur in de regio Rotterdam. Een hele uitdaging!”
Lees alle blogs van Dewi