Help, Dewi zoekt een huis...

Blog 12 - Driemaal scheepsrecht?

Dewi van Deurzen (28) woont samen met haar vriend Koen (27) in een huurappartementje in Utrecht. Het is tijd voor een volgende stap. Ze willen graag een huis kopen. Het liefst een sfeervolle woning met minimaal 4 kamers, een tuin en bij voorkeur in de regio Rotterdam.

Eindelijk was het zover. Na weer een aantal mislukte bezichtigingen was daar hét moment om ons derde bod uit te brengen. Deze keer op een woning waarvan we eigenlijk dachten dat die buiten ons bereik lag en in een wijk waar we amper van durfden te dromen. En wat denk je? Driemaal scheepsrecht?

Kijken, bieden en afwachten 

Tijdens de bezichtiging kan ik mijn ogen niet geloven. Deze woning is zó ruim en heeft maar liefst 4 mooie slaapkamers. Alleen de woonkamer is al groter dan onze huidige huurwoning. Het is liefde op het eerste gezicht. Ik zie onze kat al door de lange gang heen sprinten en hem zitten in de vensterbanken. Ik zie onszelf ontbijten en barbecueën op het zonnige balkon en stiekem heb ik mijn werkkamer al uitgekozen.

Dat we een bod gaan uitbrengen is duidelijk, maar na ons laatste biedavontuur durf ik eigenlijk nergens meer op te hopen. Er zijn zo’n 40 bezichtigingen en inmiddels weten we dat we flink moeten overbieden om zo’n felbegeerde woning te bemachtigen. 

Verhuisdozen inpakken

Na heel wat heen en weer gebel met onze aankoopmakelaar besluiten we om een écht overtuigend bod uit te brengen. Bij ons eerste bod werden we namelijk met €750,- overboden en dat willen we niet nog een keer laten gebeuren. We zijn bloednerveus als we ons bod uitbrengen. Zou het deze keer lukken?

Als ik ’s avonds in mijn pannen sta te roeren, komt het verlossende telefoontje van onze aankoopmakelaar al: “Jullie mogen je verhuisdozen gaan inpakken!”, zegt ze enthousiast. Wauw, ik kan het amper geloven. Het scheelde weinig, maar deze keer trekken wij aan het langste eind. 

foto-blog -12-Dewi kocht een huis

Gooit corona alsnog roet in het eten? 

En toen kwam corona. Nog in dezelfde week worden de beperkende maatregelen ingevoerd. De horeca moet sluiten, iedereen wordt opgeroepen zoveel mogelijk binnen te blijven en we werken ineens massaal vanuit huis. Er wordt gesproken over een grote impact op de economie en gespeculeerd over stijgende hypotheekrenten en de effecten op de huizenprijzen. Gaat corona dan alsnog roet in het eten gooien?

Hoe vaak ik wel niet de vraag heb gekregen of de aankoop van onze woning nog wel door kan gaan, is niet meer op één hand te tellen. En heel eerlijk: ik heb zelf ook even getwijfeld. Het ene ‘wat als’ scenario na het andere schoot door mijn hoofd. Want wat als we ineens geen werk meer hebben? En wat als we inderdaad in een diepe recessie belanden?

Net op tijd gekocht

Het punt is: we hebben hier goed over nagedacht. Ook vóór corona hebben we al met dergelijke situaties rekening gehouden. Het zou natuurlijk niet zo slim van ons zijn geweest als we een bod hadden uitgebracht, waarvoor we twee volle salarissen nodig hebben om de hypotheek te kunnen betalen. We hebben het altijd zo bedacht dat we een huis zouden kopen waarvan de maandlasten lager liggen dan onze huidige huur, zodat we de hypotheek áltijd zouden kunnen opbrengen. En dat is met deze woning gelukt.

En wat betreft de woningmarkt geloof ik eigenlijk niet dat die ineens gaat instorten. Misschien dat mensen de (ver)koop van een woning nu iets uitstellen, maar de vraag blijft. Daarnaast is bezichtigen in deze tijd een stuk lastiger, dus eigenlijk geloof ik dat we juist nét op tijd gekocht hebben. Wij zijn in elk geval dolblij!

Alles digitaal

Toch is de hele situatie surreëel. Vanwege corona mogen we niet bij de bouwkundige keuring zijn, die tevens als tweede bezichtiging zou dienen. We tekenen het voorlopig koopcontract digitaal en nemen we ook het renteaanbod telefonisch door. Dit maakt het allemaal een beetje abstract, maar we zeuren niet, we hebben nu tenminste een huis gekocht! En wat voor een: het is véél mooier dan waar we op gehoopt hadden. En als alles een beetje meezit, wonen we nog deze zomer in Den Haag. Op 10 minuten fietsen van de duinen. Ik kan niet wachten!

Over Dewi van Deurzen

Dewi van Deurzen is freelance tekstschrijver en woont samen met haar vriend in een klein huurappartment in Utrecht. Ze willen nu graag een huis kopen. Ze neemt je mee op haar huizenjacht en deelt haar persoonlijke ervaringen over hun zoektocht op deze overspannen woningmarkt. 

“Vanwege de hoge huur en het gebrek aan ruimte zijn we op zoek naar een koophuis. Het liefst een huis met een tuin, waarin we een eigen moestuintje kunnen aanleggen. Bij voorkeur in de regio Rotterdam. Een hele uitdaging!”
Lees alle blogs van Dewi