Help, Dewi zoekt een huis...

Blog 11 - 'Een huis kopen zoals op Vakantieveilingen'

Dewi van Deurzen (28) woont samen met haar vriend Koen (27) in een huurappartementje in Utrecht. Het is tijd voor een volgende stap. Ze willen graag een huis kopen. Het liefst een sfeervolle woning met minimaal 4 kamers, een tuin en bij voorkeur in de regio Rotterdam.

Met klamme handen zitten we achter de laptop. Ik ben misselijk van de spanning. Voor ons ligt mijn telefoon, die op luidspreker staat. Aan de andere kant van de lijn zit onze aankoopmakelaar ook achter haar laptop. Allebei hebben we het scherm van het online biedplatform open staan. Zij brengt het bod uit, wij houden in de gaten wat er geboden wordt. De spanning is om te snijden. We hebben ons droomhuis gevonden en zijn bereid om ver te gaan. 

Dé woning 

Ik weet het, we zijn kritisch. Wij vinden een huis kopen namelijk iets heel groots. Een ‘grotemensending’. Iets waar we goed over na willen denken. En eigenlijk willen we ons niet door de schaarste op de markt onder druk laten zetten. Inmiddels hebben we aardig wat woningen bezichtigd, maar slechts bij twee woningen het gevoel gehad dat we hier ook écht willen wonen. 

Dit is één van die woningen. Dit huis heeft alles. Het heeft sfeer, ligt in een leuke wijk, heeft twee slaapkamers, een geweldige woonkamer, een leuke buitenruimte én het allerbelangrijkste: het gevoel is goed. Alles lijkt hier op zijn plaats te vallen.

Gratis makelaar?

Alles? Nou, ja bijna alles dan. We moeten de woning nog zien te krijgen. En dat valt niet mee. De verkoper heeft namelijk gekozen voor een makelaar, die zijn diensten gratis aanbiedt. Maar gratis is natuurlijk nooit gratis. Gratis betekent in dit geval ‘gratis voor de verkoper’. Niet voor de koper. Die betaalt namelijk de makelaarskosten van de verkopende partij. En omdat dit volgens de website van de verkoopmakelaar meegefinancierd wordt in de hypotheek, betaalt de koper hier ook nog overdrachtsbelasting over.

Een bijzonder verdienmodel, maar wij laten ons niet zo makkelijk afschrikken. Het is niet anders. Wij willen dít huis. Helaas is dit bijzondere verdienmodel niet de enige onaangename verrassing in dit aankoopproces.

foto-blog -1-straat-utrecht

Vakantieveilingenpraktijken 

De enige mogelijkheid om een bod uit te brengen op deze woning is via een online biedplatform. Precies zoals op Vakantieveilingen.nl. Je kunt exact zien wat er geboden wordt, robots instellen om automatisch te overbieden én om de spanning extra op te voeren tikt de klok langzaam af in het biedscherm.  

En daar zitten we dus een half uur voor de deadline achter onze laptops en met een hotline met onze aankoopmakelaar. We wachten tot vlák voor het laatste kwartier, want wanneer er in de laatste 15 minuten nog een bod gedaan wordt, wordt de biedtermijn weer met een kwartier verlengd. We tellen af tot ons moment, maar plotseling biedt iemand anders 80.000 euro boven de vraagprijs. Zomaar. Uit het niets, want zóver boven de vraagprijs zitten we nog lang niet. Wij kunnen ons bod in elk geval niet meer uitbrengen, want je mag alleen maar ‘overbieden’. En hier willen we niet meer in mee. 

Het is klaar. Game over

Verslagen kijken we elkaar aan. Gaat ons droomhuis zó makkelijk aan ons voorbij? Onze aankoopmakelaar geeft zich gelukkig niet zo snel gewonnen. Volgens de spelregels gaat de woning namelijk niet automatisch naar de hoogste bieder. Wij zouden dus de kans moeten hebben om ons bod op zijn minst neer te leggen. Zij waagt er nog een mailtje aan om ons bod alsnog uit te brengen, ‘want je weet maar nooit’. Hoewel ons bod nog wel wordt meegenomen, kiest de verkoper natuurlijk voor het hoogste bod. Dat was natuurlijk te verwachten.

Principes overboord

Heel eerlijk? Wij vinden dit bijna onmenselijke praktijken. Op zo’n manier wíl je eigenlijk geen huis kopen. Dit is echt niet leuk meer. Het voelt oneerlijk. Doordat iedereen kan zien wat er geboden wordt, wordt de prijs op een extreme manier opgevoerd. 

Eigenlijk wilden we hier uit principe niet eens aan meedoen, maar doordat er zó weinig leuke woningen beschikbaar komen, heb je weinig keuze. Je wordt als het ware gedwongen om je principes overboord te gooien en hier tóch in mee te gaan. Maar met plezier een huis kopen, dat is er op deze manier echt niet bij.

Driemaal scheepsrecht

Inmiddels zijn we elf bezichtigingen verder en hebben we twee keer een bod uitgebracht. De eerste keer waren we héél dichtbij, maar hebben we verloren op ontbindende voorwaarden. De tweede keer zijn we door Vakantieveilingenpraktijken buitenspel gezet. We houden er vertrouwen in. Het gáát lukken. Voor volgende week staan er weer nieuwe bezichtigingen ingepland. Driemaal scheepsrecht?

Over Dewi van Deurzen

Dewi van Deurzen is freelance tekstschrijver en woont samen met haar vriend in een klein huurappartment in Utrecht. Ze willen nu graag een huis kopen. Ze neemt je mee op haar huizenjacht en deelt haar persoonlijke ervaringen over hun zoektocht op deze overspannen woningmarkt. 

“Vanwege de hoge huur en het gebrek aan ruimte zijn we op zoek naar een koophuis. Het liefst een huis met een tuin, waarin we een eigen moestuintje kunnen aanleggen. Bij voorkeur in de regio Rotterdam. Een hele uitdaging!”
Lees alle blogs van Dewi