Help, Dewi zoekt een huis...

Blog 1 - 'Wat kúnnen we eigenlijk?'

Dewi van Deurzen (28) woont samen met haar vriend Koen (27) in een huurappartementje in Utrecht. Het is tijd voor een volgende stap. Ze willen graag een huis kopen. Het liefst een sfeervolle woning met minimaal 4 kamers, een tuin en bij voorkeur in de regio Rotterdam.

Terug van een wereldreis. Terug in ons mini-appartementje in Utrecht. Het is fantastisch dat we na zo’n lange tijd in elk geval een eigen plek hebben om naar terug te keren. Er is alleen één grote ‘maar’. Als je zo’n enorme vrijheid hebt ervaren, is 36m2 met zijn tweeën en zonder buitenruimte ineens wel héél klein en benauwend. Bovendien is de huur zó hoog voor wat we krijgen, dat de prijs-kwaliteitsverhouding ver te zoeken is. Hoog tijd voor iets anders dus: onze eerste koopwoning!

Maar hoe start je zo’n zoektocht? Wat willen we? En misschien nog wel belangrijker: wat kúnnen we eigenlijk? Ik neem je mee in ons huizenavontuur, maar niet voordat ik je een korte update heb gegeven over onze persoonlijke situatie. Na onze wereldreis is mijn vriend direct weer gestart bij zijn werkgever. Ik ben daarentegen helemaal gestopt met mijn baan in loondienst en voor mijzelf begonnen als freelance tekstschrijver. Gelukkig kan mijn vriend een intentieverklaring krijgen, waarmee we naar de bank kunnen, maar als zelfstandige kan ik waarschijnlijk geen hypotheek krijgen. Toch?

Naar de hypotheekadviseur

We plannen een gesprek in met een hypotheekadviseur om onze allereerste vraag te beantwoorden: wat kunnen we? Om eerlijk te zijn ben ik nogal sceptisch en verwacht ik niet dat we met één salaris heel ver zullen komen. Bij binnenkomst treffen we een uiterst vriendelijke hypotheekadviseur: 'Vertel, waar kan ik jullie mee helpen?'

We vertellen ons verhaal. En eerlijk? Op dat moment voel ik me plotseling behoorlijk onzeker. Ineens zie ik voor me wie de hypotheekadviseur tegenover zich heeft en bedenk ik me wat hij voor zich zou kunnen zien. Twee jonge mensen. Op wereldreis geweest. Een jaar lang geleefd van hun spaarrekening. De één nog geen vast contract. De ander net voor zichzelf begonnen. Maar wél een huis willen kopen. Hopeloos, denk ik. En ik schaam mij een beetje. Ik wil al bijna met mijn staart tussen mijn benen afdruipen. Tot de hypotheekadviseur begint te praten.

We komen een heel eind

Hij ziet helemaal geen hopeloos geval tegenover zich zitten. En mocht hij dat al denken, dan kan hij dat bijzonder goed verbergen. Langzaam krijg ik mijn vertrouwen terug. Wat blijkt? Op één salaris komen we een heel eind. Én we mogen rekenen met de toekomstige salarisverhoging van mijn vriend die eraan zit te komen. Dat moeten we dan wel even zwart op wit krijgen van zijn werkgever, maar dat moet geen probleem vormen. Het scheelt in elk geval heel veel op wat we uiteindelijk kunnen lenen.

foto-blog -1-straat-utrecht

Hypotheek als freelancer

En hoe zit het met mij als freelancer? Inderdaad. Op dit moment kan ik geen hypotheek krijgen. Ik was echter in de veronderstelling dat ik de komende drie jaar geen hypotheek zou kunnen krijgen. Dat was eerst ook zo, maar de laatste jaren is het ook voor freelancers makkelijker geworden om een hypotheek aan te vragen. 

Na één vol kalenderjaar kan ook ik een hypotheek afsluiten. Ik moet dan mijn jaarcijfers meenemen én mijn jaaropgaven van de twee jaar ervoor. De hypotheek wordt vervolgens berekend over het gemiddelde van de afgelopen drie jaar. Ik krijg vast een overzicht van wat ik vanaf januari zou kunnen lenen - gebaseerd op mijn verwachte jaarcijfers - en slaak een zucht van verlichting. We kunnen nu in elk geval vast starten met onze zoektocht. En blijkt dat we binnen ons huidige budget nog niet kunnen vinden wat we zoeken? Dan hebben we vanaf januari in elk geval meer mogelijkheden. 

Heel verhelderend zo’n gesprek. Nu weten we in elk geval wat onze opties zijn. De hypotheekadviseur glimlacht om mijn opluchting. 'Jullie kunnen meer dan jullie denken. Succes!'

Over Dewi van Deurzen

Dewi van Deurzen is freelance tekstschrijver en woont samen met haar vriend in een klein huurappartment in Utrecht. Ze willen nu graag een huis kopen. Ze neemt je mee op haar huizenjacht en deelt haar persoonlijke ervaringen over hun zoektocht op deze overspannen woningmarkt. 

“Vanwege de hoge huur en het gebrek aan ruimte zijn we op zoek naar een koophuis. Het liefst een huis met een tuin, waarin we een eigen moestuintje kunnen aanleggen. Bij voorkeur in de regio Rotterdam. Een hele uitdaging!”
Lees alle blogs van Dewi