Help, Dewi zoekt een huis...

Blog 7 - 'Op meerdere paarden wedden'

Dewi van Deurzen (28) woont samen met haar vriend Koen (27) in een huurappartementje in Utrecht. Het is tijd voor een volgende stap. Ze willen graag een huis kopen. Het liefst een sfeervolle woning met minimaal 4 kamers, een tuin en bij voorkeur in de regio Rotterdam.

Inmiddels zijn we ruim een half jaar echt serieus bezig met onze woningzoektocht. Helaas, wil het nog niet erg vlotten. Nu we ons zoekgebied hebben verplaatst naar Utrecht is nóg duidelijker geworden dat de woningmarkt hier zwaar overspannen is. Hoog tijd om na te denken over andere oplossingen.

Utrecht is bijna niet te doen

Dat de huizenprijzen in Utrecht de pan uit rijzen, wisten we al. Toch wilden we niet te snel opgeven. Met wat compromissen hier en daar leek het alsof er in Utrecht écht nog wel wat mogelijkheden waren. Goed, misschien niet in die fantastisch leuke straat waar we nu wonen, waar de vraagprijs van een jaren ’30 woning van 110m2 €535.000 is, maar misschien wel in andere wijken in Utrecht.

Elke keer zodra er op Funda een woning voorbij kwam waarbij we niet al te veel op onze wensen hoefden in te leveren, pakte ik vol goede moed de telefoon. Helaas was het antwoord bijna altijd hetzelfde: ‘Deze woning is al verkocht, mevrouw’. Alleen al het plannen van een bezichtiging blijkt in Utrecht lastig te zijn. 

Een kwartier de tijd

En áls het dan al lukt om een woning te bezichtigen, heb je slechts een kwartier de tijd om de woning op je in te laten werken en moet je vaak razendsnel een bod uitbrengen. Daarbij komt dat het in Utrecht heel normaal is als er €50.000,- bovenop de vraagprijs geboden wordt én woningen vaak ook zonder voorbehoud van financiering worden verkocht. Vooral dat laatste is iets wat ik zelf niet durf, omdat ik ondernemer ben en mijn financiële situatie daardoor dus nét iets anders is. 

foto-blog -1-straat-utrecht

Waarom zo’n haast?

Eigenlijk zou ik in deze tijd het liefst willen dat we niet zo nodig op zoek zouden hoeven naar een andere woning, want op deze manier is het eigenlijk niet leuk meer. Waarom we dan toch zo’n haast hebben en zó graag een andere woning willen? Onze huidige woning is simpelweg te klein. De grootste van de twee kamers dient als woon- werk- en eetkamer en als keuken. Mijn bureau staat recht tegenover de bank en elke avond als ik even wil ontspannen, staart mijn werk mij aan. En dan is het best moeilijk om dat te negeren. 

Op zich zou daar nog wel mee te leven zijn, maar daar komt ook nog bij dat het huis zo slecht geïsoleerd en onderhouden is, dat de tocht en het vocht op onze longen begint te slaan. Ook voor onze gezondheid zou het dus beter zijn om ergens anders te gaan wonen. 

Op meerdere paarden wedden

Nog elke dag speur ik Funda af, maar ik kijk niet meer alleen naar koopwoningen. Omdat kopen zó lastig is en we toch echt heel graag willen verhuizen, kijken we nu ook naar andere huurwoningen. We zoeken bij makelaars, schrijven ons in op nieuwbouwprojecten en doen mee met lotingwoningen. Ondertussen blijven we ook reageren op koopwoningen. Als we zo op meerdere paarden wedden, moet er toch íets lukken op korte termijn!

Over Dewi van Deurzen

Dewi van Deurzen is freelance tekstschrijver en woont samen met haar vriend in een klein huurappartment in Utrecht. Ze willen nu graag een huis kopen. Ze neemt je mee op haar huizenjacht en deelt haar persoonlijke ervaringen over hun zoektocht op deze overspannen woningmarkt. 

“Vanwege de hoge huur en het gebrek aan ruimte zijn we op zoek naar een koophuis. Het liefst een huis met een tuin, waarin we een eigen moestuintje kunnen aanleggen. Bij voorkeur in de regio Rotterdam. Een hele uitdaging!”
Lees alle blogs van Dewi