Help, Dewi zoekt een huis...

Blog 3 - 'Heeft een VVE alleen maar voordelen?'

Dewi van Deurzen (28) woont samen met haar vriend Koen (27) in een huurappartementje in Utrecht. Het is tijd voor een volgende stap. Ze willen graag een huis kopen. Het liefst een sfeervolle woning met minimaal 4 kamers, een tuin en bij voorkeur in de regio Rotterdam.

Het is tijd voor onze eerste bezichtiging. Ons oog is gevallen op een appartement in Vlaardingen. Zo’n 90m2, twee ruime slaapkamers, een tuin, winkelcentrum op loopafstand én nabijheid van openbaar vervoer. Bijna perfect, zo lijkt het. Er is alleen één ‘maar’: de bijdrage voor de VVE is €185,- per maand.

Een VVE dus. Op de een of andere manier heb ik er mijn twijfels over. Ik vind €185,- per maand best een behoorlijk bedrag. Zeker omdat dit vaste lasten zijn, die elke maand terugkomen. Bovenop de hypotheek. 

Hooguit een muurtje schilderen

Het huis is echter zo leuk en voldoet aan bijna al onze wensen, dat ik het toch een kans wil geven. Bovendien lijkt de woning zó netjes te zijn, dat we er eigenlijk direct in kunnen trekken. We zouden helemaal niets hoeven te verbouwen. Hooguit een muurtje schilderen. En misschien kan de makelaar mij overtuigen van de voordelen van een VVE?

Goed voorbereid en met een hele lijst kritische vragen op zak, gaan we naar de bezichtiging. De vragen hebben hoofdzakelijk betrekking op de VVE en de staat van de woning. Ik ken de buurt al, weet wie de huidige eigenaren zijn en waarom zij willen verhuizen. Daar heb ik dus geen vragen over.

Een VVE heeft alleen maar voordelen

Bij binnenkomst steekt de makelaar direct van wal. Niet op een vervelende manier overigens. Hij is kundig, geeft uit zichzelf al heel veel informatie en leidt ons rond alsof het zijn eigen huis is. Dan komen we op de VVE.

‘Een VVE heeft wat mij betreft alléén maar voordelen’, zegt de makelaar. ‘Dat durf ik zo maar te stellen. Je hebt zelf geen omkijken naar het onderhoud van je woning en over de gemeenschappelijke ruimtes hoef je je ook geen zorgen te maken’.

Goed, die gemeenschappelijke ruimtes, dat snap ik. Dat is natuurlijk ook heel fijn. En eerlijk is eerlijk, de groenvoorzieningen en speeltuin zien er keurig onderhouden uit. Maar geen omkijken naar het onderhoud van mijn eigen woning? Dat gaat mij wat ver. Het is dan toch míjn woning? En niet van de VVE? De VVE bepaalt bijvoorbeeld welke kleur mijn voordeur en kozijnen hebben en wanneer het onderhoud gepleegd wordt. 

Bovendien zijn er ook afspraken binnen de VVE gemaakt. Volgens de makelaar is één van die afspraken bijvoorbeeld dat je jouw woning niet tijdelijk mag onderverhuren. En is er onvoldoende budget begroot voor onderhoudsmaatregelen? Dan mag de VVE ook bepalen dat de maandelijkse bijdrage omhoog gaat. Stemt de meerderheid voor, maar ben jij het er niet mee eens? Dan heb je pech. 

foto-blog -1-straat-utrecht

Spaans benauwd

Op een bepaalde manier krijg ik er benauwd van. Ik vind dat de VVE wel heel veel mag bepalen over mijn koopwoning. En eigenlijk is de afhankelijkheid van derden één van de dingen, die ik vervelend vind aan mijn huurhuis. Ik moet alles afstemmen met de verhuurder. Logisch bij een huurhuis, maar daar wil ik eigenlijk vanaf. Dit is een van de redenen dat we een huis willen kopen. En dan wil ik wel graag zelf bepalen welke kleur mijn kozijnen hebben. En mochten we nog een tweede wereldreis willen maken, dan is het ook wel fijn als we ons huis kunnen onderverhuren.

De makelaar blijft erbij dat een VVE alleen maar voordelen heeft. En ik zie óók de voordelen, maar die onbestemde kriebels in mijn buik blijven. Als we geïnteresseerd zijn in deze woning, moeten we binnen twee dagen een eindbod uitbrengen. Dat gaat me eigenlijk te snel. Ik wil eerst exact weten hoe de VVE georganiseerd is en waar mijn geld precies aan besteed wordt.  

Hoewel het echt een heel mooi huis is, laten we deze woning schieten. We brengen geen bod uit. Ik weet ergens dat dit huis een opstapje zal zijn. Willen we een gezinnetje? Dan wordt deze woning met slechts 2 slaapkamers al snel te klein. Dit huis zie ik echt als een volgend treetje in onze wooncarrière, maar langer dan 5 jaar verwacht ik hier niet te wonen. 

Is er in die 5 jaar geen onderhoud gepleegd aan de woning? Dan zit ons geld wel in de VVE. En eigenlijk denk ik dat ik die €185,- per maand liever elke maand zelf opzij zet voor onderhoud aan mijn woning. Dan  blijft het geld namelijk van mij. Ook als we daarna weer gaan verhuizen.

Over Dewi van Deurzen

Dewi van Deurzen is freelance tekstschrijver en woont samen met haar vriend in een klein huurappartment in Utrecht. Ze willen nu graag een huis kopen. Ze neemt je mee op haar huizenjacht en deelt haar persoonlijke ervaringen over hun zoektocht op deze overspannen woningmarkt. 

“Vanwege de hoge huur en het gebrek aan ruimte zijn we op zoek naar een koophuis. Het liefst een huis met een tuin, waarin we een eigen moestuintje kunnen aanleggen. Bij voorkeur in de regio Rotterdam. Een hele uitdaging!”
Lees alle blogs van Dewi