Tarieven voor elektriciteit en gas verschillen enorm. Het is daarom de moeite waard om het aanbod van energieleveranciers te vergelijken. Variabel, vast, grijs, groen.... Wat houdt dit in en waar kun je op letten?
Via de Energievergelijker kun je een energiecontract aanvragen. Heb je de sleutel van je nieuwe woning al ontvangen of ontvang je deze binnenkort, dan is het mogelijk bij een aantal leveranciers een spoedaanvraag te doen. Bij een spoedaanvraag kan de levering gestart worden binnen de wettelijke bedenktermijn van 14 dagen.
Op de dag dat je de sleutel krijgt van je woning worden de meterstanden opgenomen door de makelaar. Maak zelf een foto van de meterstanden om eventuele discussies te voorkomen. De meterstanden zijn belangrijk voor de eindafrekening van de verkoper en voor jou zijn het de beginstanden die je later op je jaarnota terugvindt om het verbruik te bepalen.
De energieleverancier gaat uit van het historisch jaarverbruik van de woning en baseert hierop je termijnbedrag. Woonde er voorheen bijvoorbeeld een groot gezin, dan kan je termijnbedrag hoger zijn dan nodig. De meeste energieleveranciers accepteren binnen een bepaalde marge aanpassing van het termijnbedrag. Betaal je een te hoog of te laag termijnbedrag, dan wordt dit aan het einde van het jaar verrekend.
Heb je een nieuwbouwwoning gekocht? Dan verloopt de aanvraag voor de aansluiting via de aannemer. De aansluiting krijgt een EAN-code en deze code heb je nodig voor de aanvraag. Koop je een woning die aangesloten is op stadsverwarming, dan kun je alleen de leverancier op basis van stroom kiezen. De leverancier van stadsverwarming mag je niet zelf kiezen.
Heb je al eerder voor een andere woning een energiecontract afgesloten, dan moet je waarschijnlijk het contract overzetten naar je nieuwe adres. Doe je dit niet, dan krijg je in veel gevallen een boete van de leverancier. Deze boete geldt als jij een contract met een vaste looptijd voortijdig onderbreekt.