Je eerste energiecontract afsluiten

Koop je voor het eerst een woning? Dan moet je naast het regelen van verzekeringen, de verhuizing en het kopen van nieuwe spullen ook op zoek naar een energieleverancier. 

Energieleveranciers vergelijken

Tarieven voor elektriciteit en gas verschillen enorm. Het is daarom de moeite waard om het aanbod van energieleveranciers te vergelijken. Variabel, vast, grijs, groen.... Wat houdt dit in en waar kun je op letten?

  • Je kunt kiezen voor een energiecontract met een variabel tarief. Hierbij wordt in de meeste gevallen het tarief twee keer per jaar aangepast en betaal je geen boete als je het contract tussentijds opzegt. Dit kan zowel gunstig als minder gunstig uitpakken. Gemiddeld gezien liggen de tarieven bij een variabel contract hoger dan wanneer je deze vastzet. Wil je zekerheid over wat je betaalt, kies dan voor een vast tarief. Je sluit dan een contract af met een looptijd van bijvoorbeeld een of twee jaar. Hoe langer je het tarief vastzet, hoe hoger de boete als je van het contract af wilt.
  • Daarnaast heb je de keuze tussen groene of grijze stroom of gas. Er is niet of nauwelijks sprake van een prijsverschil.
  • Veel energieleveranciers hebben een welkomstactie of -korting. Vergelijk hierbij ook de actie- en productvoorwaarden, deze verschillen per leverancier. Kijk bij het vergelijken op prijs altijd naar het totaalbedrag dat je per jaar gaat betalen, de kortingen zijn daarin verwerkt. Voor de vergelijking kun je gebruikmaken van de Energievergelijker.

Energiecontract aanvragen

Via de Energievergelijker kun je een energiecontract aanvragen. Heb je de sleutel van je nieuwe woning al ontvangen of ontvang je deze binnenkort, dan is het mogelijk bij een aantal leveranciers een spoedaanvraag te doen. Bij een spoedaanvraag kan de levering gestart worden binnen de wettelijke bedenktermijn van 14 dagen.

Op de dag dat je de sleutel krijgt van je woning worden de meterstanden opgenomen door de makelaar. Maak zelf een foto van de meterstanden om eventuele discussies te voorkomen. De meterstanden zijn belangrijk voor de eindafrekening van de verkoper en voor jou zijn het de beginstanden die je later op je jaarnota terugvindt om het verbruik te bepalen.

Termijnbedrag 

De energieleverancier gaat uit van het historisch jaarverbruik van de woning en baseert hierop je termijnbedrag. Woonde er voorheen bijvoorbeeld een groot gezin, dan kan je termijnbedrag hoger zijn dan nodig. De meeste energieleveranciers accepteren binnen een bepaalde marge aanpassing van het termijnbedrag. Betaal je een te hoog of te laag termijnbedrag, dan wordt dit aan het einde van het jaar verrekend.

Nieuwbouw en stadsverwarming  

Heb je een nieuwbouwwoning gekocht? Dan verloopt de aanvraag voor de aansluiting via de aannemer. De aansluiting krijgt een EAN-code en deze code heb je nodig voor de aanvraag. Koop je een woning die aangesloten is op stadsverwarming, dan kun je alleen de leverancier op basis van stroom kiezen. De leverancier van stadsverwarming mag je niet zelf kiezen.

Heb je al eerder voor een andere woning een energiecontract afgesloten, dan moet je waarschijnlijk het contract overzetten naar je nieuwe adres. Doe je dit niet, dan krijg je in veel gevallen een boete van de leverancier. Deze boete geldt als jij een contract met een vaste looptijd voortijdig onderbreekt.

Over de auteur

Karin Boog

Het vergelijken van energieleveranciers heeft zeker zin, er zijn enorme prijsverschillen
Karin Boog is financieel specialist bij Vereniging Eigen Huis.