Gaan gemeenten beleggers weren?

Gemeenten hebben hun buik vol van beleggers die in grote steden betaalbare huizen kopen om vervolgens te verhuren. Zij willen meer huizen voor mensen met een middeninkomen. Toch lost een woonplicht het echte probleem, de woningnood, niet op. 

De wethouder wonen van de gemeente Groningen vroeg het kabinet vorige week een woonplicht wettelijk mogelijk te maken. Koop je een huis, dan moet je er zelf gaan wonen, zo vindt de wethouder. Den Haag, Eindhoven, Amersfoort en Maastricht zijn het hiermee eens. In Amsterdam kwam het college maandag al met een voorstel tot verhuurverbod voor koopwoningen. Anders dan in de andere steden, geldt de woonplicht hier vooralsnog alleen voor nieuwbouw. 

Meer woningen voor starters

Met een woonplicht wordt het beleggers moeilijker gemaakt om woningen te kopen. Immers, het huis verhuren mag dan niet meer. Gemeenten komen er openlijk voor uit dat ze voorrang geven aan kopers met een middeninkomen. In een gezonde stad is het belangrijk dat de bevolking zo gemêleerd mogelijk is. Dat verbetert de leefbaarheid in wijken en de economie van de stad. Daarvoor zijn betaalbare woningen onmisbaar en speculanten niet welkom.

Sympathieke deeloplossing

Een sympathieke maatregel; een woning is immers primair om in te wonen. Toch is het slechts een deeloplossing voor de vastgelopen woningmarkt. Wat écht nodig is, is het op hoog tempo bijbouwen van betaalbare woningen. Hoewel er met man en macht gewerkt wordt aan bouwplannen en projecten, is het niet genoeg. Er wordt simpelweg nog te weinig gebouwd om te voldoen aan de gigantische woningbehoefte. 

Eindbaas

Strakke aansturing vanuit het Rijk ontbreekt, maar zonder kunnen we niet meer. Populair gezegd: we hebben een eindbaas van de woningmarkt nodig. Een minister die de juridische mogelijkheden heeft provincies en gemeenten meer te laten bouwen. Want extra betaalbare woningen helpen starters pas echt. Tot die tijd biedt de woonplicht een uitkomst.

> Ben je benieuwd hoe we voor starters opkomen? Kijk dan op onze actiepagina ‘Starters op de woningmarkt’.

Over de auteur

Wike Wilbrink is belangenbehartiger woningmarkt bij Vereniging Eigen Huis.
Een woonplicht levert nu misschien meer koophuizen op voor starters, maar lost de woningnood niet op. De enige die ons daarbij kan helpen is de 'eindbaas' van de woningmarkt. Minister, pak de regie.
Wike Wilbrink

Lees meer blogs

Geplaatst 17/09 | Laatste update 17/09
Blog

Prinsjesdag komt voor starters geen moment te laat

Het kabinet trekt € 2 miljard uit voor de woningmarkt en schaft de overdrachtsbelasting voor starters mogelijk af. Is dit voldoende? Lees de blog

Starterslening

In sommige gemeenten is het bijna onmogelijk een starterswoning te vinden. Tip: ga op zoek in een gemeente die een Starterslening aanbiedt.  Over de starterslening

Studieschuld

Je studieschuld verzwijgen bij de aanvraag van een hypotheek is niet aan te raden. Welke risico's brengt dit met zich mee? Risico's verzwijgen studieschuld